4 perc elolvasni
09 Jul
09Jul

Dén Mátyás András, a TSZOE alapító elnökségi tagja nemrég interjút adott az Európa Rádiónak, amelyben a magyarországi társasházak jelenlegi helyzetéről, a felmerülő problémákról és lehetséges megoldásokról beszélt. Véleménye szerint a társasházak nem működnek hatékonyan, és számos tényező akadályozza a megfelelő gazdálkodást és karbantartást, melyeket részletez is. Cikkünkben az interjú összefoglalását olvashatják.

A hazai társasházak rossz állapotúak
Dén Mátyás András szerint a magyarországi társasházak működése az elavult törvények miatt nem kielégítő. A társasházi törvény több mint húsz éve készült, és számos területen elmaradott. Például az éves beszámoló közgyűléseket május végéig kell megtartani, de a részvételi arány rendkívül alacsony, csupán 10-15 százalék. Ez a rendszer nem teszi lehetővé a rugalmas tervezést és a gyors reagálást az év közbeni változásokra, mint például az infláció vagy az építőanyagok árának emelkedése.
Tulajdonosi érdektelenség és tájékozatlanság
A közgyűlések alacsony részvételi aránya az érdektelenség és a tájékozatlanság következménye. Sokan nem látják át a közös költségek és a társasház fenntartásának fontosságát, valamint nem ismerik a saját felelősségüket sem. Ez gyakran vezet ahhoz, hogy a tulajdonosok nem támogatják a szükséges költségemeléseket, ami hosszú távon a társasházak állapotának romlásához vezet.
Költségemelések és gazdálkodás
Az elmúlt évek energiaár-emelkedése és inflációja jelentős hatással volt a társasházak költségeire. A THT 2023-as felmérése szerint 21-22 között 21 százalékos, 22-23 között pedig 4 százalékos növekedés volt tapasztalható. Az energiaárak és a banki szolgáltatások költségei különösen magasak voltak, miközben a felújítások gyakran elmaradtak.
Elektromos autók és biztonság
Az elektromos autók elterjedése új kihívásokat hoz a társasházak számára. Dén Mátyás András szerint a jelenlegi infrastruktúra és szabályozás nem megfelelő az elektromos autók biztonságos töltésére. Szükség van jogi és technikai szabályozásokra, hogy a társasházak felkészülhessenek az elektromos autók használatára anélkül, hogy biztonsági kockázatot jelentenének.
A társasházak jogi személyisége és a törvénymódosítások
A társasházak jogi személyiségének megteremtése fontos lépés lenne a hatékonyabb működés felé. Jelenleg a társasházak nem jogi személyek, ami bonyolítja a pénzügyi és jogi ügyek kezelését. Egy új jogi státusz segítene átláthatóbbá tenni a társasházak működését és biztosítaná a tulajdonosok közös felelősségét is.
Közös képviselői díjazás
A közös képviselők munkája rendkívül fontos, ám - sajnos - gyakran alulértékelt. Dén Mátyás András szerint a közös képviselőknek megfelelő díjazásra van szükségük, hogy motiváltak legyenek a társasházak hatékony működtetésére. Azt javasolja, hogy a közös képviselők kapjanak projektmenedzsment díjat a nagyobb felújításokért, ami ösztönözné őket a minőségi munka elvégzésére.

Dén Mátyás András interjúja összességében rávilágít arra, hogy a magyarországi társasházak működésének javításához átfogó reformokra van szükség. Az elavult törvények frissítése, a közgyűlések rendszerének átalakítása, az elektromos autók biztonságos használatának szabályozása és a közös képviselők megfelelő díjazása mind-mind hozzájárulhatnak a társasházak hatékonyabb működéséhez és hosszú távú fenntarthatóságához. 
A teljes interjút 
IDE kattintva hallgathatják meg olvasóink.


Forrás: tht.hu