1 perc elolvasni
08 Mar
08Mar

Régi építésű társasházakban, vagy a 60-as, 70-es években épült lakótelepeken legtöbbször már elavultak az elektromos vezetékek. A tulajdonosok viszont többnyire csak akkor hajlandóak foglalkozni a felújítással, ha már az újonnan megvásárolt villamos berendezéseiket sem tudják gond nélkül működtetni. 

A szakemberek gyakran találkoznak még alumínium vezetékekkel, amiket ráadásul védőcső nélkül építették a falba. Az elektromos hálózat élettartama átlagosan 30 év, ezért megérettek a cserére, felújításra, de erre a tulajdonosoknak általában nincs pénze.

A Kossuth Rádió Napközben című műsorának keddenkénti társasházi blokkjában nyilatkozó tulajdonos a lakása vásárlásakor jött rá arra, hogy a vezetékek kusza bekötése és földeletlensége életveszélyes, ezért beköltözés előtt felújította az egész belső hálózatot, de ettől még a gerincvezeték problémái miatt továbbra is akadhatnak gondjai.

Általában csak akkor nézetjük meg az elektromos hálózat állapotát, ha probléma van. Ebben a házban már volt elektromos hiba miatti tűz. Egy év alatt 4-5 áramszünet volt, egy napos leállással, ami összefüggött a túlterheléssel. Ezek mind a hosszú hétvégékre estek, amikor a családok otthon voltak és egy időben használták készülékeiket - mondta egy másik riportalany.

Egy társasházkezelő cég vezetője is lehangolónak találja a helyzetet, miután a kezelésükben lévő 210 épületben elvégezték a kötelezően előírt érintésvédelmi, villámvédelmi és tűzvédelmi és szabványossági felülvizsgálatokat. A megszavazott megtakarításaikkal a társasházak többsége nem engedhet meg magának több millió forintos korszerűsítést. Csak hitellel menne, amit viszont elleneznek a tulajdonosok - mondta.

Amikor azonban elektromos tűz keletkezik, vagy már senki sem tudja veszélyeztetés nélkül használni az újonnan megvett berendezéseit, akkor mindenki megszavazza a hitelt és azonnal szeretné a megoldást. Ezt már a műsor társasházi szakértője dr. Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének elnöke mondta, akit a műsorvezető a lehetséges megoldásokról is kérdezte.

A műsor a Kossuth Rádió archívumában itt hallgatható meg az elhangzás napjától (március 2.) két hónapig, 10:15 percnél:
https://mediaklikk.hu/radio-lejatszo-kossuth/?date=2021-03-02_10-12-00&enddate=2021-03-02_10-23-00&ch=mr1
folytatás:
https://mediaklikk.hu/radio-lejatszo-kossuth/?date=2021-03-02_10-30-00&enddate=2021-03-02_10-42-00&ch=mr1

Hallgassa Ön is keddenként 10:15-től a Napközben című műsor társasházi perceit a Kossuth Rádióban és tegye fel kérdéseit a 0630 9000 666-os sms számon! 


Forrás: tht.hu