1 perc elolvasni
01 Mar
01Mar

Idén rekordszámú, több mint 130 ezer lakás-mellékvízmérő jár le a Fővárosi Vízművek szolgáltatási területén - hívta fel a figyelmet a szolgáltató a közösségi oldalán. Ezeknek a mellékmérőknek a jogszabályban meghatározott hitelessége nyolc év, és mivel a felhasználók tulajdonát képezik, a cseréjükről is a nekik kell gondoskodniuk. 

Fontos tudni, hogy a mellékmérő - a főmérővel szemben - a felhasználó tulajdona, éppen ezért a cseréjéről is neki kell gondoskodnia. Társasházakban a lakás-mellékvízmérő biztosítja, hogy a felhasználó a saját fogyasztása alapján kapja a vízdíjszámlát, és ne a társasház belső szabályzata szerint kelljen fizetnie. A szolgáltató viszont csak a hiteles mérő után fog számlázni nekünk.

Összehasonlításképpen, tavaly körülbelül 78 ezer lakás-mellékvízmérő hitelessége járt le, és a tapasztalatok szerint a legtöbb csereigény minden évben november-december környékén jelentkezik. Mivel a tavalyi év végén sokan az utolsó pillanatig halogatták lejáró hitelességű lakás-mellékvízmérőjük cseréjét, azzal kellett szembesülniük, hogy decemberben már igencsak nehéz volt szabad vállalkozót találni. Tekintettel a 2024-ben lejáró mérők magasabb számára, a Fővárosi Vízművek arra kéri idén az érintett felhasználókat, hogy a cseréről lehetőség szerint minél hamarabb gondoskodjanak.

Lényeges, hogy jogszabály szerint a mérő a hitelesítésének évében, és utána még nyolc évig hiteles. Ezért kell a 2016-ban felszerelt lakás-mellékvízmérőket idén cserélni, de ebből következik az is, hogy például az idén februárban felszerelt mérők éppúgy 2032. december 31-én járnak majd le, mint a decemberben feltettek, tehát a felhasználó időt  nyer, ha előbb lép.

A mérő lejáratának éve megtalálható a vízdíjszámlán, illetve a hitelesítés éve magáról a vízmérő számlapjáról is leolvasható (képünkön látható helyen). Cseréje pedig a legegyszerűbben és leggyorsabban a Fővárosi Vízművek szerződött partnereinek közreműködésével intézhető el, akik beszerzik az új mérőt, leszerelik a régit, felteszik helyére az újat, ellátják a szükséges biztonsági záróelemmel, és elvégzik a szükséges papírmunkát.


Forrás: tht.hu