1 perc elolvasni
07 Aug
07Aug

Az augusztus 5-én megjelent 132. Magyar Közlöny a 289/2022. (VIII. 5.) kormányrendelet mellett - mely az állami közszolgáltatássá váló reszicsökkentett árú áram- és gázszolgáltatásról rendelkezik - tartalmazza 288/2022. (VIII. 5.) Korm. rendeletet is, ami az egységes közszolgáltatói számlaképről szóló törvény eltérő alkalmazásáról szól. 

Ahogy a kormany.hu portálon olvasható: „Egy átlagos fogyasztású magyar család ezután is a valós piaci ár hetedéért kapja meg az áramot, és a valós piaci ár tizedéért a gázt. A rezsicsökkentés fenntartásának köszönhetően egy átlagfogyasztású család ezután is havi 181 ezer forintot, éves szinten 2 millió 175 ezer forintot spórol meg."

- Az augusztusban kibocsátott lakossági gáz- és áramszámlákon feltüntetik, hogy a kormány az átlagfogyasztásig rezsicsökkentett díj alkalmazását írta elő.
- A számlák tartalmazni fogják továbbá, hogy a rezsicsökkentett díj nélkül mekkora lett volna a fizetési kötelezettség az elszámolt időszakban és azt, hogy a rezsicsökkentésnek köszönhetően mennyit takarított meg a lakossági fogyasztó.

A rendeletet a 2022. augusztus 1-jét követően kibocsátott számlákra kell alkalmazni, függetlenül attól, hogy a számla 2022. augusztus 1-jét megelőző tételeket tartalmaz, vagy sem.

A rendelet 4 melléklete grafikusan is tartalmazza a számlákon megjelenő változásokat.

A 132. számú Magyar Közlöny, mely tartalmazza a "288/2022. (VIII. 5.) Korm. rendelet az egységes közszolgáltatói számlaképről szóló törvény eltérő alkalmazásáról" elnevezésű jogszabályt is ITT is letölthető 


Forrás: tht.hu