2 perc elolvasni
15 Nov
15Nov

Mellérendelt? Alárendelt? Csapatmunka? Ping-Pong? Cikkünkben összeszedtük a társasházi számvizsgálók és a társasházkezelők hatékony együttműködésének kulcs feltételeit. 

1. Személyiség

Mindenekelőtt azt kell megvizsgálni, hogy milyen a személyiséggel rendelkeznek a felek: a közös képviselő mennyire írányító vagy inkább simulékony, mennyire grafomán vagy inkább a személyes, szemtől szembe történő kommunikációt preferálja, mennyire szociális, kommunikatív, illetve hogy hogyan viszonyul az elérhető, különböző modern eszközökhöz. Induljunk ki abból, hogy a közös képviselő a szakképesítéssel rendelkező, hozzáértő szaktekintély, ezért ő "jobban tudja". Így szerencsésebb a számvizsgálóknak hozzá, és az adottságokhoz oly módon alkalmazkodni, hogy a közös képviselőt kiegészítse a saját erősségeivel. Természetesen az, hogy emberek hogyan tudnak együtt dolgozni, az csak az együttműködés során derül ki, főleg, ha valamelyik fél újoncként csöppen a munkakapcsolatba, de a kompatibilitás mérhető.

2. Empátia

Ha valaki, akkor mi, társasházi tisztségviselők, pontosan tudjuk hány és hányféle ember él társasházakban, igaz? De higgyük el, mások szemében mi is valamilyenek vagyunk. Sokszor az ember ebbe bele sem gondol, hogy mások hogyan látják őt, mit gondolnak róla, mivel nem tudatos, hanem tudatalatti beidegződések vezérlik viselkedésünket, megnyilvánulásainkat.

3. Konstruktivitás

Nagyon jól működhet, ha a közös képviselő nem túl érzékeny és önérzetes (nem nagy az ego), így teret ad a számvizsgálónak is: nem veszi rossz néven, vagy személyes sértésnek azt, amikor a számvizsgáló rákérdez, javasol, körmére néz. Tudom, hogy számvizsgálóként sokszor én is túl sok vagyok a közös képviselőnknek, de a nem kívánt figyelmet célszerű ilyenkor úgy felfogni, mintha a számvizsgáló a partjelző lenne: folyamatosan figyeli, hogy halad a meccs, emlékeztet, merre van a pálya, és jelzi, ha kiment a labda, vagy ha valami szabálytalan. Mindenki tévedhet ugyanis, emberek vagyunk. Legyünk őszinték: lehet, hogy mi is elfelejtünk néha valamit, vagy csak egyszerűen nem szívesen foglalkozunk vele és halogatjuk. Egy élsportolónak is a legnagyobb segítség, ha van mellette valaki, akiben bízhat. Próbáljunk meg tehát bízni a másikban, mert a megelőlegezett bizalom sokszorosan térül meg és a saját életünket könnyíthetjük meg, ha a terheken másokkal is osztozhatunk.

4. Nemek aránya

További érdekes szempont a nemi összetétel ebben a fura kapcsolatban. Természetesen nem szabad általánosítani, de köztudott, hogy a férfiak és a nők másképpen működnek, más erősségeik és gyengeségeik vannak. Határozottság, erély, precizitás, pontosság, humánum, nem biztos hogy mindannyiunkban mindez egy személyben megtalálható. Márpedig a társasházkezelő képzésen oktatott jogi-, gazdasági-, számviteli-, és gyakorlati ismereteken túl vannak leglább ugyanannyira fontos, nem reál, hanem humán készségek is, amikre sajnos nem semelyik iskola sem tanít meg bennünket.

5. Szakértelem

Sajnos a számvizsgálás még nem egy szakma, ezért se képzés, se továbbképzés nincs számukra, segítséget nyújthat viszont a nemrég megalakult TSZOE.hu (Társasházi Számvizsgálók Országos Egyesülete), melynek célkitűzése, hogy kipróbált és bevált módszerekkel támogassa a tudatos tulajdonosok közösségi munkáját annak érdekében, hogy a társasházak malomkerekei gyorsabban, hatékonyabban és nagyobb egyetértésben működjenek.Akit elgondolkodtattak a fentiek, és szeretne jobban elmélyülni a személyiségtípusokban és könnyebben megtalálni a közös hangot tisztségviselő társaival, ajánlom az alábbi weboldalt, ahol közérthető megfogalmazásban tájékozódhatunk a Myers & Briggs által elkülönített 16 féle személyiségtípusról. Ha jobban megismerjük önmagunkat, könnyebben kezelhetjük nemcsak házainkat, de társas kapcsolatainkat is, hogy a nap végén mind a játékos, mind a partjelző elégedetten térhessen nyugovóra: https://www.16personalities.com/hu/. 


Forrás: tht.hu