1 perc elolvasni
28 Mar
28Mar

Miközben a téli hónapokban gyakran aggódunk a magas fűtésszámlák miatt, idén sokan döbbenetes meglepetéssel szembesültek: a februári gázszámlájuk váratlanul kedvező összeget mutatott. Ez a jelenség két fő tényezőnek köszönhető: az enyhe időjárásnak és egy különleges számítási módszernek. 

"Ez hihetetlen, mindössze 16 ezer forintot kellett fizetnem 300 köbméter gázért! Nem történt hiba?" - kérdezte egy felhasználó egy 110 ezer tagot számláló Facebook-csoportban, amely a gázszámlázás rejtelmeit boncolgatja. A szakértők gyorsan megnyugtatták: valóban korrekt az elszámolás. 

Az enyhe tél miatt, ami az elmúlt időszakban tapasztalható volt, a gázszolgáltatók módosították a korábbi számlák számítási alapjait, ami kedvezmények formájában jelenik meg most az ügyfelek számláján.

Az ún. "sávkorrekció" eljárás keretében a gázszolgáltatók visszamenőlegesen módosítják a korábban piaci áron elszámolt mennyiségeket, így az ügyfelek nagyobb kedvezményben részesülnek. Ezek a korrekciók a számlák közepén, "korrekciós" tételekként kerülnek feltüntetésre, így aki mélyebben el akar merülni a számlázás művészetében, részletesen nyomon követheti az elszámolásokat.

Az energetikai szakemberek szerint, ha az enyhe időjárás folytatódik, logikus, hogy a fűtésszámlák összege tovább csökken. Sőt, azok, akik korábban a piaci áron fizették a gázfogyasztást, most "visszakapják" egy részét az alacsonyabb számlák formájában. Ez a folyamat az FHT értékek változásával is összefügg, amely most magasabb gázmennyiséget jelent az egyes egységek mögött, tehát a fogyasztók többet kapnak ugyanazon árért.

A jó hír az, hogy a gázszolgáltatás keretében biztosított éves minimum 63645 MJ kedvezmény (ami legalább 1729 köbméter gáznak felel meg) mindenki számára garantált, függetlenül az időjárástól. Ez a rendkívüli intézkedés biztosítja, hogy senki ne vesszen el a rendszer nyújtotta előnyök között, még egy szokatlanul enyhe télen sem. 


Forrás: tht.hu