1 perc elolvasni
15 Jul
15Jul

A THT - Társasházi Háztartás, a TTOE és az eHÁZ 2022. első negyedévben kérdőíves felmérés keretében kérdezte a hazai társasházkezelőket többek között arról, hogy tervezik-e a pálya elhagyását. 

A kérdőíves felmérést a THT - Társasházi Háztartás éves roadshow-ján megjelent társasházkezelők között végezte el, közel 600 fős mintán. A válaszokból kiderült, hogy a megkérdezettek közel egyharmadánál merült fel az elmúlt két évben a pálya elhagyása, melynek okát a válaszadók a tulajdonosok viselkedésében és érdektelenségében, a túlterheltségben és a stresszben, az idős korban, illetve az anyagi és erkölcsi megbecsülés hiányában jelölték meg. 

Ugyanezen kérdőívben az „Ön szerint mi a legnagyobb problémája a társasházkezelés szakmának" kérdésre a három legtöbb jelölés a tulajdonosok érdektelensége, az érdekképviselet és a szakma megbecsülésének hiánya, illetve a hiányos és folyamatosan változó jogszabályi háttér és törvények válaszokra esett. 

Az „Ön szerint mi a legnagyobb problémája ma a társasházaknak?" kérdésre a kitöltők a tulajdonosi érdektelenség, rossz műszaki állapot és a pénz és támogatás hiánya indokokat jelölték meg top 3-ként. 

A társasházkezelők és a társasházi alvállalkozók KATA adózásból való kizárása és a rezsiárak robbanásszerű emelkedése vélhetően a fenti adatokból kirajzolódó képet jelentősen súlyosbítani fogják, lévén a társasházkezelők az elmúlt években is sokat kellett, hogy átvállaljanak többek között a rezsicsökkentési értesítőben szereplő adatok magyarázatával a lakosság felé. A sokszorosára dráguló vállalkozási és lakossági rezsiköltségek szélsőséges esetben a szakma teljes elsivatagosodását, ezáltal a társasházak működésképtelenségét is okozhatják. 


Forrás: tht.hu