1 perc elolvasni
20 Mar
20Mar

Áprilisban indul a kormány 200 milliárd forintos keretösszegű, harminc év alattiak elhelyezkedését segítő Ifjúsági Garancia Plusz programja - jelentette be Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára. 

Magyarországon az aktivitási ráta az Európai Unió első harmadában van, de ez az arányszám a harminc alatti, valamint az ötvenöt év feletti korosztályokban az uniós átlagnál mintegy tíz százalékponttal alacsonyabb. Az államtitkár szerint ezért kell ezekben a csoportokban az aktivitást erősíteni és segíteni a pályakezdő fiatalok belépését a munkaerőpiacra.

A program három lábra épül:

1. bértámogatásra: az állam négy, illetve hat hónapig a munkabér 50 százalékát átvállalja a munkáltatótól,

2. albérleti hozzájárulásra: ha a munkahely a lakóhelytől 60 kilométernél messzebb található, a program keretében a minimálbér 70 százalékáig, azaz 180 ezer forintig pedig albérleti támogatás igényelhető,

3. útiköltség hozzájárulásra: hatvan kilométeres távolságon belül 10 kilométerenként 10 ezer forintos útiköltség támogatást biztosítanak.

Czomba Sándor elmondta, hogy a program elemei között piacképes tudást biztosító képzési támogatás is szerepel.

A kormány tervei szerint a 200 milliárd forintos projekt 2024 és 2029 között mintegy 84 ezer fiatal munkához jutását fogja segítheti. Ezen belül 60-70 ezren bértámogatásban és 25-30 ezren képzésben részesülhetnek. Az Ifjúsági Garancia Plusz program részletei a www.munka.hu weboldalon érhetők el. 


Forrás: tht.hu