1 perc elolvasni
08 Feb
08Feb

Az ingatlan-nyilvántartás közhiteles hatósági nyilvántartás, amely településenként tartalmazza a Magyarországon található ingatlanokat. A jelenlegi ingatlan-nyilvántartási rendszer szinte az utolsó a nagy állami alrendszerek közül, ahol jelenleg is kizárólag papír alapú az eljárás. Ezen - ahogy egy ideje már halljuk - az E-ingatlan-nyilvántartás, azaz az E-ING bevezetésével változtatni fognak. 

A megváltozott ügyintézési szokások miatt - amelyre a Covid19-világjárvány ráerősített - egyre nagyobb igény van az elektronikus ügyintézés és az elektronikusan nyújtott szolgáltatások kiterjesztésére. Cél az, hogy 2026-ra az e-ügyintézést választók akár okostelefonról is elintézhessék minden ügyüket.

Az E-ING bevezetése alapjaiban reformálja meg az ingatlan-nyilvántartási eljárások rendszerét. Azonban erre csak fokozatosan fog sor kerülni, ezzel is csökkentve a rendszer átalakításából eredő kockázatokat, de a tervek szerint a papíralapú rendszert 2024 decemberére teljes mértékben fölválthatja majd a digitális nyilvántartás, mely csökkenti az adminisztratív terheket és egyszerűsíti a földügyi eljárásokat. A helyzet jelenleg úgy áll, hogy az E-ingatlan-nyilvántartás bevezetésére várhatóan 2024. október 1-jén kerül sor, a kötelező elektronikus ügyintézés pedig december 4-től valósul meg.

A rendszer főbb újításai a következők lesznek

1. Kérelmek elektronikus benyújtása, aláírása

Az E-ING élesítését követően a jogok és tények bejegyzésére irányuló ingatlan-nyilvántartási kérelmek (bejegyzési kérelemek) főszabály szerint elektronikus űrlapon nyújthatók be, melyeket minősített elektronikus aláírással kell majd ellátni vagy azonosításra visszavezetett dokumentumhitelesítés szolgáltatással (AVDH) hitelesíteni.

2. Marad a kötelező a jogi képviselet, de csak speciális jogosultsággal látható el

A jogszabály továbbra is kötelezővé teszi a jogi képviseletet a kérelemre induló eljárásokban, tovább szigorítva azonban azzal, hogy jogi képviselőként is csak a külön eljárási jogosultsággal rendelkező szakemberek járhatnak majd el.

3. Országos illetékesség

Az eljárások lefolytatásakor az ingatlan fekvésének helye szerinti területi illetékességen alapuló földhivatali rendszer helyett országos illetőséggel eljáró földhivatalok lesznek. Az egyes kérelmek tehát bármely földhivatal által intézhetők lesznek, ugyanis az elektronikusan benyújtott kérelmek központilag kerülnek majd elbírálásra, ami lehetőséget ad az ügyek területi vagy adott esetben leterheltségi alapon történő kiosztására is.

4. Automatikus döntéshozatal

Az újfajta eljárás vitathatatlan előnye, hogy megspórolható lesz a ma akár hatvan napig is elhúzódó földhivatali eljárás, mivel az ügyek jelentős része egy munkanapon belül elintézett lesz.


Forrás: tht.hu