1 perc elolvasni
05 Dec
05Dec

A 2022. november 17-én szervezett THT-s rendezvény, a XIII. Közös Képviselők Napja és Társasházi Expo második előadója Dr. Bogdán Tibor gazdasági versenyképesség jogi feltételrendszerének erősítését célzó intézkedésekkel összefüggő feladatok ellátásáért felelős kormánybiztos volt, aki a Társasházi Törvény kapcsán osztotta meg a gondolatait. 

A kormánybiztos felidézte, hogy legutóbb 2013-ban, az új Polgári Törvénykönyv kapcsán lett volna aktualitása a Társasházi Törvény átalakításának, de sajnos csak kisebb változások történtek. Most viszont van lehetőség arra, hogy a törvény érdemben megújuljon, hiszen 2024. február elsejével a hazai ingatlannyilvántartási rendszer is átalakul. Most kezdődik egy körülbelül féléves időtartam, amikor a javaslatokat meg lehet fogalmazni, ezzel kapcsolatban a kormánybiztos a rendezvény résztvevőinek hozzájárulására is számít. A javaslatok 2023 őszéig biztosan a Parlament elé fognak kerülni.

A kormánybiztos több problémás területre is felhívta a figyelmet. A társasházi döntéshozatali mechanizmus sokszor le van bénítva, így a terület nehézségétől függetlenül meg kell vizsgálni, hogy a jelenlegi szabályokon lehet-e változtatni. Vizsgálni kell az alapító okirat és a szervezeti működési szabályzatokat, illetve az egyes kérdéskörök kapcsán el kell dönteni, hogy minek melyik dokumentumtípusban van helye. Ráadásul az efféle kérdésekre nem csak a már létező, hanem a megalapítás előtt álló, építés közben lévő társasházaknál is gondolni kell, hogy a finanszírozhatóság megoldott legyen, a vevők érdekei, jogai pedig ne sérüljenek.

Fontos kérdéskör az elővásárlási jog során fellépő értesítés: mit fogad el a Földhivatal és mit a Bíróság, a jelenlegihez képest indokolt a jelentős változás. Ebben segítséget nyújthat, ha végre pont kerül az egyik legfontosabb kérdésre, a társasházak jogi személlyé alakulására. A kormánybiztos szerint ezt mindenképpen meg kell oldani attól függetlenül is, hogy egyébként egy életképes alternatívát jelent a világviszonylatban sokkal népszerűbb lakásszövetkezeti forma, ami egy fejlett jogi konstrukciót jelent. Az előadás legfontosabb üzenete viszont összességében talán az volt, hogy a jogalkotó várja a szakmában dolgozó, gyakorlati tapasztalattal rendelkező szakemberek véleményét: a kormánybiztos azt kérte, hogy ezeket markánsan artikulálva, érthetően megfogalmazva szedjék össze az érintettek, lehetőleg ne egyéni vélemények, hanem kisebb-nagyobb közösségek strukturált javaslataiként. A THT vállalta, hogy ezen igényeket összeszedi és továbbítja az érintetteknek, a törvényjavalasi űrlapot ide kattintva tudják kitölteni. 


Forrás: tht.hu