1 perc elolvasni
08 Apr
08Apr

Több, mint 165 ezer új okosmérőt telepít a Dunántúlon és Pest vármegyében az E.ON Hungária Csoport. A készülékek részben a családi otthonokba és egyéb ingatlanokba, részben ipari, vállalati létesítményekbe kerülnek majd. 

Mintegy 10,1 milliárd forintból több mint 165 ezer új okosmérőt telepít szolgáltatási területén az E.ON Hungária Csoport. A projekt Széchenyi Terv Plusz keretében meghirdetett Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) pénzügyi forrásainak felhasználásával, a magyar kormány előfinanszírozásával és támogatásával történik, a minél korábbi megvalósítás érdekében.

Az országban jelenleg 650 ezer ügyfélnél van okosmérő, ezek több mint kétharmadát az E.ON üzemelteti. A következő években - egyéb társaságok telepítéseivel együtt - összesen 800 ezer ilyen berendezés biztosít majd internetes hozzáférést a nagy pontosságú mérési adatokhoz.

Ezek az újfajta merők szükségtelenné teszik majd a személyes leolvasást, ugyanis folyamatos kapcsolatban vannak az E.ON központjával, automatikusan küldenek és fogadnak is adatokat. Az újgenerációs szerkezet birtokában nem kell majd az aktuális mérőállásunkat bediktálni, mint korábban, így nem tudunk majd a diktálási időszakból sem kicsúszni, sem pedig téves mérőállást megadni. Segítségükkel olyanná válik a szolgáltatás, mint egy telekommunikációs cégnél: ahonnan a szolgáltatás, onnan érkezik a számla is. 

Az okosmérők kifejezetten hasznosak azon ügyfelek számára, akik háztartási méretű napelemes rendszerrel rendelkeznek. A mérő kijelzőjéről könnyedén leolvasható, hogy az ügyfél mennyi energiát használt fel, vagy táplált vissza a hálózatba. A napelem tulajdonosok arra is használhatják az okosmérőt, hogy arra az időszakra időzítsék háztartási eszközeik használatát, amikor a napelemek a legtöbb energiát termelik. 

Az okosmérők lehetőséget adnak még olyan fontos kiegészítő szolgáltatásokra is, mint a napelemek távszabályozása, vagy az áramellátás távolról indított visszakapcsolása.

Mivel a készülék folyamatosan gyűjti és továbbítja az adatokat, egy esetleges áramszünetről is csaknem azonnal értesülnek az energiavállalat szakértői, így ezen információk a gyors hibaelhárítást is segítik.

A magyar hálózat jelenleg ott tart, hogy amikor süt a nap, akkor - a Paksi Atomerőművel kiegészítve - fedezni tudja a hazai fogyasztást, viszont amikor nem süt, már más a helyzet. A közeljövő további nagy kérdése tehát az, hogy a megtermelt energiát hogyan tudják majd eltárolni - azonban már erre is vannak tervek.


Forrás: tht.hu