1 perc elolvasni
12 Apr
12Apr

Hiába törnek be az új anyagok, technológiák a társasházi felújítások piacára, ha a lakóközösség nem vevő azok finanszírozására, mert a takarékosság illúzióját keltve inkább a toldozás-foltozás mellett dönt.

A Kossuth Rádió Napközben című műsorának társasházi blokkjában a múlt héten megkezdett témát folytatva szó esett az elöregedett víz- és csatornarendszerek állapotáról, a problémák megelőzésének lehetőségeiről és a javításhoz, felújításhoz szükséges források előteremtésének módjáról.

A finanszírozásban döntő szerepe van a felújítási alapnak, amit a közös költség mellett fizetnek a tulajdonosok, de - mint dr. Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének elnöke, a műsor társasházi szakértője elmondta - a felújítási alap képzését a társasházi törvény nem teszi kötelezővé. A tulajdonosok döntése, hogy ilyen befizetést megszavaznak-e vagy sem.

Ahol felvállalják, ott élvezhetik annak előnyeit, pl. hitelfelvétel esetén kedvezményes hitelkamattal számolhatnak. Ha nincs felújítási alap, akkor a baj bekövetkezése után a lakóközösségnek egyben és azonnal kell előteremtenie a felújítás költségét, ami sok feszültséget eredményezhet.

A témához gyorsan érkezett három hallgatói kérdés melyeket dr. Bék Ágnes a műsorban meg is válaszolt:
- Megteheti-e egy tulajdonos, hogy nem fizeti a felújítási alapot, mert nem ért vele egyet?
- Üresen álló lakás után kell-e felújítási alapot fizetni?
- A befizetett felújítási alap visszajár-e a tulajdonosnak, ha annak felhasználása előtt eladta az ingatlant?

A műsor itt hallgatható meg az elhangzás napjától (április 6.) két hónapig, 10:15 percnél: https://mediaklikk.hu/radio-lejatszo-kossuth/?date=2021-04-06_09-05-00&enddate=2021-04-06_11-10-00&ch=mr1

Hallgassa Ön is keddenként 10:15-től a Napközben című műsor társasházi perceit a Kossuth Rádióban és tegye fel kérdéseit a 0630 9000 666-os sms számon!


Forrás: tht.hu