2 perc elolvasni
12 Jun
12Jun

2023. novemberében az Ingatlanbefektetők Napja 2023 konferencián mutatkozott be az eINGATLAN.hu felhő-alapú ingatlannyilvántartó szoftver, mely egyszerre kíván megoldást nyújtani a privát ingatlantulajdonosoknak, ingatlanfejlesztőknek és ingatlankezelőknek is. A THT Fesler Péter projektvezetőt kérdezte a projekt részleteiről. 

Milyen ötlet hívta életre az eINGATLAN.hu-t?

Azt látjuk, hogy sokan vannak Magyarországon olyanok, akik az elmúlt években ingatlanba rakták a megtakarításaikat, ezeket kiadják, illetve üzemeltetik. Több ingatlanvagyon több felelősséggel jár, több ingóságnak a nyilvántartását kell megoldani, és sajnos a hazai közművek sem járnak az élen abban, hogy esetleg egy elektronikus számlán feltüntessék azt, hogy az adott számla melyik ingatlanhoz tartozik. Nem beszélve a bérlők és a pénzügyek nyilvántartásáról.

Tehát ez egy ingatlannyilvántartó rendszer?

Annál sokkal több. Amellett, hogy az egyes ingatlanok, az azokhoz tartozó képek, dokumentumok, ingóságok, garanciajegyek, közművek, szerződések, számlák, bérlők egy helyen menedzselhetők, emellett az eINGATLAN tulajdonképpen egy ingatlan-szervizkönyv szolgáltatás: minden ingatlanban bekövetkezett változást, számlafizetést rögzít. Az a hipotézisünk, hogy azok az ingatlanok, melyeknek lesz szervizkönyve - hasonlóan a gépjárművekhez - többet fognak érni a piacon.

Hogyan szól ez az ingatlanfejlesztőknek akkor?

Az eINGATLAN felületére már akkor fel lehet vinni a lakásainkat, amikor azok még meg sem épültek. Tehát ha egy ingatlanberuházó társasház építésbe kezd, és valaki lefoglalózza a lakást, akkor ahhoz már adhat a beruházó hozzáférést az eINGATLANon keresztül. Így a leendő tulajdonos első kézből fog tudni tájékozódni arról - visszakereshető módon -, hogy mikor kerültek be az ablakok, mikor szerelték fel a radiátorokat, tették le a padlózatot, az egyes folyamatok teljes dokumentációjával - fotók, garanciajegyek, számlák - együtt. Tehát az ingatlan szervizkönyvének vezetése már az ingatlan életciklusának 0. pontjában elkezdődik, mellyel később elkerülhetők a beruházó és a későbbi lakástulajdonos közötti félreértések, konfliktusok, ráadásul adásvételkor ezeket az új tulajdonos egy kattintással „örökölheti".

Az eINGATLAN hogyan kapcsolódik a társasházhoz?

Sok esetben probléma a több lakással rendelkező lakástulajdonosok számára, hogy az egyes társasházak különböző társasházkezelő rendszerekben vannak nyilvántartva és nem látják egy felületen az ingatlanjaikat. Vagy, ha egy házuk van, akkor azt nyilván a társasházkezelő rendszerben nem tudják és nem is érdemes nyilvántartani. Terveink szerint az eINGATLAN valamennyi társasházkezelő rendszerrel együtt fog működni, jelenleg az eHÁZból lehet pár kattintással egyszerűen áthúzni a lakásokat, garázsokat, tárolókat és megkezdeni a használatot. Természetesen az eINGATLANba valamennyi társasházi küldemény megérkezik, illetve a bérlő rögzítésekor az eINGATLAN be fogja jelenteni a közös képviselőnek is a bérlőváltozást.

Mennyibe kerül a szolgáltatás?

A szolgáltatás árazásában törekedtünk az igazságosságra, így azon lakástulajdonosok, akiknek három, vagy annál kevesebb ingatlanjuk van - például egy lakás, egy tároló és egy garázs esetében - azok számára a szolgáltatás teljes egészében díjmentes. Ezen felül minden ingatlanra bruttó 990 Ft / hó áron kínáljuk a szolgáltatásokat, de több ingatlannal rendelkezőknek, vagy azoknak, akik eHÁZból - vagy később más társasházkezelő rendszerből - csatlakoznak a rendszerhez, azoknak kedvezményes díjakat számlázunk automatikusan, bankkártyás fizetéssel. Beruházóknak és ingatlankezelőknek egyedi flat-rate árat biztosítunk a használatra.

Mobilon is elérhető az alkalmazás? Milyen fejlesztések várhatók még a szoftverben?

Már kész a teljeskörű funkcionalitással ellátott Android és iPhone alkalmazás, kint van az alkalmazásáruházakban. Fontos, hogy úgy alkottuk meg a rendszert, hogy egyből hat nyelven álljon a felhasználók rendelkezésére. Az eINGATLAN a nemzetközi piacon is indul szeptemberben, comondor.com néven és reményeink szerint a jövőben világszinten ingatlanpiaci sztenderd lesz az ingatlan szervizkönyv szolgáltatás minden új- és régebbi építésű lakás esetében.


Forrás: tht.hu