2 perc elolvasni
18 Apr
18Apr

Számtalan incidens történt, amiben a rendvédelmi szerveknek kellett eljárniuk. írásunkban bemutatjuk azokat a főbb bűncselekmény típusokat, amelyek jelentős számban vannak jelen a társasházak életében. A 2022 -es év adatait összehasonlítjuk a Covid - 19 időszak eredményeivel, amelyben jól láthatóak az egyes területeken történt változások. 

Életellenes, testi sértés, garázdaság

Sajnos az utóbbi évek során az tapasztalható, hogy az életellenes bűncselekmények, testi sértések száma folyamatosan emelkedik. Amíg a 2020-as évben mindösszesen 80 esetben kellett adatot szolgáltatnunk a hatóságok felé, addig 2022-ben már 97 esetben kérték az MNS Védelem segítségét a hatóságok vagy a társasházi képviselők. Ebben a kategóriában a testi sértés keretén belül a rablás, lefogásos rablás a leggyakoribb bűncselekmény. Az elkövetők számtalan esetben a kapualjban vagy a liftben támadják meg az áldozatot és utána gyorsan távoznak a helyszínről. Azok a társasházak, ahol nem található biztonsági kamera, ott az esetek száma magasabb, hiszen a bűnözők nem félnek attól, hogy arcuk valamilyen formában felismerhető lesz a rablás után.

Rongálás (kamera, ajtó, lift, postaláda)

A rongálás mindig is előkelő helyen szerepelt az MNS Védelem statisztikájában. A Covid 19 időszakában ez a típusú bűncselekmény kimagasló volt. Az emberekben kialakuló félelem a vírustól és a hozzá társuló bezártságtól megnövelte a feszültséget, amit valamilyen formában le kellett vezetniük. Általában az agresszió elszenvedője egy családtag vagy a társasház valamelyik eszköze, tárgya (kamera, lift, bejárati ajtó, postaláda stb.) volt. A 2020-as évben több mint 150 esetben kellett információt szolgáltatnia cégünknek. A 2022-es évben a "Covid 19 megszűnésével" viszont pozitív változás történt. Mindösszesen 89 esetben kérték a segítségünknek a társasházak kezelését végző szakemberek. Ebben a kategóriában a legtöbbször az üveg és falfelület rongálás, liftrongálás (pl: firkálás, motívumok vésése a lift elemeibe, kezelőpanel rongálása), kuka rongálás, postaláda rongálás és a társasház bejárati kapujának a rongálása emelkedik ki a többi közül.

Betörés, magánlaksértés, lopás

Az ember azt hinné, hogy a magánlaksértés, betörés és a lopások száma a Covid 19 megszűnésével emelkedést mutat, hiszen az emberek többsége munkába jár és az otthon üres marad. Azonban a cégünk statisztikájában egészen mást tapasztaltunk. A 2020 -as esztendőben a betörés, magánlaksértés, lopás kategóriában 115, 2021 -ben 101, 2022 -ben 68 volt az esetek száma. A tendencia jelentős csökkenést mutat. Ebben a kategóriában a klasszikus betörés mellett a besurranó tolvajok okozták a legtöbb kárt a lakosok számára. Számtalan olyan lopás típus erősödött fel (pl: elektromos biciklik, rollerek eszközök lopása, teremgarázsból történő lopás stb.), ami az előző években nem igazán volt tapasztalható. Azok a társasházak, ahol biztonsági rendszerek (pl: beléptető rendszer, lépcső és folyosót pásztázó kamera rendszer stb.) lettek telepítve kevesebb esetben tapasztaltak betörést, lopást a házban élő lakók.

Gépjármű rongálás

A gépjármű rongálások száma a térfigyelő kamerák, a társasházi kamerák (külső), teremgarázs kamerák számának növekedésével folyamatosan csökken. Amíg a 2020-as esztendőben a cégünkhöz bejelentett incidensek száma elérte az 50 feletti számot, addig 2022 -ben ez a szám mindösszesen 32 volt. Legtöbbször a nem megfelelő parkolási manőver miatt alakult ki káresemény. Azonban volt olyan eset, mikor a lakók autóját kulccsal húzták végig az elkövetők, amivel jelentős kárt okoztak a járművek tulajdonosainak. Sajnos még mindig tapasztalható olyan eset, ahol a gépjármű emblémát feszítik le a járművekről.


Forrás: tht.hu