2 perc elolvasni
07 May
07May

Lezárult az otthonfelújítási program társadalmi vitája, már készül a végleges kiírás. A június eleji indulásig az igénylőknek érdemes minden szükséges dokumentumot beszerezni és ellenőrizni. Itt a lista, mi kell a benyújtáshoz. 

Befejeződött az otthonfelújítási program felhívástervezetének társadalmi egyeztetése. A kevesebb mint egy hónapon belül induló támogatás felhívását most véglegesíti a kormány a beérkezett több száz vélemény alapján. A 108 milliárd forintos keretösszegű, uniós pénzből finanszírozott otthonfelújítási program célja az 1991 előtt épült családi házak felújítása, energetikai korszerűsítése, a lakók rezsiterheinek csökkentése.  

Az Energiaügyi Minisztérium közlése szerint a program honlapja május végén indul, a kamatmentes hitelt és vissza nem térítendő támogatást június 3-tól lehet igényelni személyesen az MFB Pont Plusz lakossági hálózatában. Ezeket a Gránit Bank, az MBH Bank és az OTP Bank működteti majd a kijelölt fiókjaiban. A hitelintézetek összesen 266 MFB Bank Pont Plusz bankfiókban teszik elérhetővé a 2021-2027-es uniós fejlesztési ciklus lakossági hitelprogramjait az ügyfelek részére. Az első 128 MFB Pont Plusz 2024. május 30-ig, a további 138 db pedig június 30-ig nyílik meg.

A támogatásért indulóknak az igénylés benyújtásáig érdemes beszerezniük a következő dokumentumokat, ellenőrizniük érvényességüket, pótolniuk az esetleges hiányosságokat. Ezek ugyanis a sikeres igénylés feltételei, a bankok akkor tudják befogadni a hitelkérelmet, ha ezek megvannak. 

  • munkáltatói jövedelemigazolás
  • ingatlan tulajdoni lap (Ha azon nincsen lakóingatlan vagy évszám jelölve, úgy használatbavételi engedély vagy földhivatali térképmásolat is. A tulajdoni lap és térképmásolat elektronikusan közvetlenül is beszerezhető a Földhivatali Információs Rendszerben.)
  • személyi igazolvány érvényességének és a lakcímkártya meglétének ellenőrzése
  • nemleges igazolás adótartozásról (Érdemes ellenőrizni azt is, hogy az igénylő és az adóstárs ne szerepeljen elmaradással Központi Hitelinformációs Rendszerben, azaz a KHR-listán.)
  • több tulajdonos vagy haszonélvezői igénylés esetén tulajdonosi hozzájárulás(ok).
  • hiteles, új típusú hiteles energetikai tanúsítvány a korszerűsítendő lakóingatlanról

A korszerűsítést tervezők a pályázati felhívás közzétételével egyidejűleg elérhetővé váló vállalkozói listán kikereshetik majd a lakókörnyezetükben működő kivitelezőket, a program végrehajtásában közreműködő tanácsadókat. Utóbbiak szolgáltatásainak igénybe vételét mindenképpen érdemes megfontolni, hiszen az akár ingyenes energetikai tanácsadáson túl is segíthetnek a termékek kiválasztásában, a generálkivitelezők megtalálásban, kedvezményes alapanyagárak biztosításában, sőt, többen az energetikai tanúsítványok költségét is átvállalhatják.  

A program részeként több eszköz is szolgálja a teljes folyamat gördülékenységét, az áremelések vagy áruhiányok elkerülését. Az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. oldalán előzetes kalkulációkat végezhetnek a leendő pályázók, figyelembe véve a várható költségeket és az energiamegtakarítást. A kivitelezői minősítések segítenek a megfelelő szakemberek megtalálásában. A beépíthető építési termékek, építőanyagok ellátásbiztonságát és elérhetőségét egy műszaki és környezeti információs rendszer fogja támogatni.


Forrás: bank360.hu