1 perc elolvasni
21 Mar
21Mar

Elindult a Fővárosi Lakásügynökség, a Budapesti Önkormányzat új projektje a megfizethető bérlakások számának növelésére - jelentette be Karácsony Gergely főpolgármester és Kovács Vera, a lakásügynökség vezetője. A bérlőket majd névjegyzék- és pályázati rendszeren keresztül választják ki, akiknek megfizethető és biztonságos lakhatást kínálnak. 

Budapest egy új lakhatási modellt szeretne megvalósítani, tekintettel arra, hogy jelenleg az Európai Unió fővárosai közül a bérekhez viszonyított lakásbérleti árak Budapesten a legmagasabbak. Ez ellen szeretne tenni a főváros, ezért több éves előkészítő munka után elindítja a Fővárosi Lakásügynökséget. Ennek a hajléktalanságból való kitörésben is kulcsszerepe van - mondta a főpolgármester - azaz rögtön két égető probléma kezelését is elkezdik.

Kovács Vera, akit az Utcáról Lakásba Egyesülettől kért fel vezetőnek a főváros, arról beszélt, hogy az ügynökség egy ingatlankezelő csomaggal indul el. Ennek keretében már most lehet jelentkezni Fővárosi Lakásügynökség honlapján olyan lakástulajdonosoknak, akiknek üresen áll az ingatlanjuk.

Sok üres lakás van Budapesten, amiket be lehetne vonni egy olyan modellbe, amelyben az önkormányzat kezeli helyettük az ingatlant. A főváros garantálja, hogy a bérbeadó megkapja a bérleti díjat. Az ügynökség pedig minden bérbeadással járó kockázatot átvállal, így aki a kockázatoktól tartva nem lépett még lakásával a bérleti piacra, most ennek tudatában megteheti, mivel az ígéret szerint az ugyanolyan állapotban lesz, mint amikor azt átadta. Mindezt annak fejében kell, hogy vállalja a tulajdonos, hogy hajlandó a piaci árnál valamivel alacsonyabb áron rendelkezésre bocsátani a lakását.

Ha megérkeznek a hamarosan kiírandó Európai Uniós források, akkor az elmúlt 30 év legnagyobb lakhatási programját fogják tudni elindítani. Az ügynökség - tervei szerint - a jövőben más ingatlanokat is bevon majd az állományába, például átépített fővárosi tulajdonú ingatlanokat. Ezeket a fejlesztéseket uniós forrásból tervezik kivitelezni. Kovács szerint a hosszútávú víziójuk az, hogy együttműködnek a kerületekkel is, elsősorban azokkal, amelyekben már most üzemel saját lakásügynökség.

A Fővárosi Lakásügynökség jelenleg 20-100 négyzetméter nagyságú, lakható állapotú magánlakásokat keres Budapest teljes területén, melyekre ingatlankezelési szolgáltatásokat nyújtanak és bérbeadnak. Jelenlegi felhívásuk tehát a beköltözhető állapotú lakások tulajdonosainak szól, de hamarosan jelentkeznek a karbantartási, és felújítási ajánlataikkal is.


Forrás: tht.hu