2 perc elolvasni
22 Jan
22Jan

Több ezer forinttal is drágulhat a közös költség a társasházakban, a korábbi években elmaradt díjemelések most visszaütnek. A legtöbb helyen az elmúlt évek drágulását már nem tudják kiegyenlíteni, a társasházak többsége ezért úgy dönthet az év elején, hogy a tulajdonosoknak mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk, hogy kifizessék a közös költséget. Az ATV Híradó riportja.  

Átlagosan 20 százalékos közös költség emelésre lehet számítani idén a szakemberek szerint. Az emelés mértékéről a lakástulajdonosok döntenek, társasházuk pénzügyi helyzete alapján – mondta el Híradónknak a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének alapítója. 

,,A bankköltségek igencsak megemelkedtek. Megemelkedtek általában a biztosítások, amit a társasházak kötnek a saját közös területükre, és ezen kívül majdnem minden szolgáltató úgymond emeli a bérét, most nem biztos, hogy 20 százalékkal, lehet, hogy csak tízzel vagy tizenöttel, de ilyen például a takarítás, ilyen a karbantartása a liftnek, és nem utolsó sorban a közös képviseleti díjat is emelni kell" 

– fogalmazott Híradónknak Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének alapítója. A társasházkezelők szerint a helyzet minden esetben más és más. Más és más a helyzet egy 10 emeletesnél, egy 4 emeletesnél, ahol távfűtéses a dolog és más az, ahol gázosak a házak – mondta el Kocsi László közös képviselő. Az elmúlt két évben sok társasház a megtakarításainak egy részét felélte. ,,Ha nincs adóssága egy háznak akkor 8-10 ezer forint körül alakul egy 4 emeletesnél, a 10-eseknél nehéz ezt megmondani mert ott más költségek lépnek fel a liftek miatt és sokkal több gond ütheti fel a fejét műszakilag is" – tette hozzá a közös képviselő. A tapasztalat szerint az elmúlt két év közös költség emelkedései nem fedezik a 2024-es kiadásokat. 

,,Nem hiszem, hogy ez egy év alatt változott, hanem valóban az volt, hogy az elmúlt években nem szívesen nyúltak a közös költség emeléséhez, ennek viszont az a hátránya, hogy egy csomó felújítás, beruházási lehetőség is elmarad, mert hogyha csak annyi pénzt fizet be egy tulajdonos, amennyi az abszolút működéshez szükséges, semmi tartalék nem képződik arra, hogy valamivel előre jussanak" 

– magyarázta Bék Ágnes. Azoknak az időseknek, akiknek se bankkártyájuk, se bankszámlájuk nincs, még nehezebb lesz, hiszen február elsejétől az OTP Banknál a nem saját számlára történő pénztári készpénzbefizetések után külön díj kerül felszámításra, amely minimum 1.500 Ft lesz.


Forrás: atv.hu