2 perc elolvasni
15 Dec
15Dec

Ahogyan azt hetekkel ezelőtt megírtuk, az MVM gázdíjakat illetően több közös képviselő jelezte, hogy irreálisan magas díjakat számlázott ki a szolgáltató egyes társasházak részére. Szerkesztőségünk megkereste az MVM sajtóosztályát, akik válaszoltak az üggyel kapcsolatban. 

A THT által az MVM részére feltett kérdések az alábbiak voltak:

1. Miből fakad a tömeges túlszámlázás?

2. Kiket érinthet a túlszámlázás? Társasházak, lakásszövetkezetek? Mitől fordulhat elő az, hogy egyes társasházaknak jó számlák mennek ki, míg másoknak pedig 4-5-szörös díjról számláz a szolgáltató?

3. Hogyan fordulhat elő az, hogy többszörösét elengedik a számlának egy-egy reklamáció során? Ez egyfajta beismerő vallomásként tekinthető-e a tekintetben, hogy az MVM számlázási gyakorlata hibás?

4. Tervezi-e az MVM felülvizsgálni az elmúlt időszakban a társasházak számára kibocsátott számlákat saját hatáskörben?

5. Az ügynek, területnek van-e felelőse házon belül és ha igen, lett-e bármilyen személyi következménye az anomáliáknak?

6. A rezsicsökkentési értesítőhöz szükséges megtakarítási adatokat milyen megfontolásból vették le a számlákról?

7. Tervezik-e visszarakni a számlákra a rezsicsökkentési értesítő kiállításához szükséges adatokat?

Az MVM sajtóosztályának hivatalos válaszát változtatás nélkül, teljes terjedelemben közöljük:

Az Önök oldalán megjelent néhány esetet nem tudjuk kivizsgálni részletes információk nélkül, ugyanakkor javasoljuk a társasházaknak, hogy kérdés esetén keressék társaságunkat bizalommal ügyfélkapcsolati csatornáinkon, ahogy azt néhány idézett olvasójuk is tette. A nem egyenletes részszámlázást (átalánydíjat) választó ügyfelek egy része azt tapasztalhatta idén ősszel, hogy az előző év hasonló időszakához képest magasabb számlákat kapott, hiszen a rezsicsökkentett áron számlázandó mennyiség meghatározása idő- és fogyasztásarányosan, minden hónapban a tényhőmérsékletet figyelembe vevő fogyasztási jelleggörbe alapján történik. Egy adott év jelleggörbéje egy enyhébb tavaszi, vagy őszi időszak, vagy éppen egy extrém hideg téli idő miatt jelentősen eltérhet a húsz éves átlagostól. Ebben az évben a fűtési időszak kezdete eltolódott, így a számlák azonos fogyasztás mellett is nagyobb arányban tartalmazhatnak versenypiaci költségeket tükröző árat, mint tavaly ilyenkor. Szeretnénk hangsúlyozni, hogy mindezek alapján nem történt túlszámlázás, illetve a kedvezményes mennyiség nem vész el, az elmúlt éveknél megszokottnál jelentősen melegebb szeptember és október esetén kiadható kedvezményes mennyiségek ugyan alacsonyabbak lehettek a korábban megszokottnál, ugyanakkor télen több rezsicsökkentett áron igénybe vehető földgázmennyiség lesz felhasználható. A villamosenergia- és földgáz számlákat az MVM az egységes közszolgáltatói számlaképről szóló 2013. évi CLXXXVIII. törvénynek, illetve a az egységes közszolgáltatói számlaképről szóló törvény eltérő alkalmazásáról szóló 288/2022. (VIII. 5.) Korm. rendeletnek megfelelően állítja ki.


Forrás: tht.hu