2 perc elolvasni
18 Jun
18Jun

Július 1-jétől nyújtható be a kölcsönkérelem az otthonfelújítási programra az MFB Pont Plusz lakossági hálózat fiókjaiban, mely az eredetileg tervezettnél a módosításoknak köszönhetően még több családot fog majd érinteni. A végleges felhívás - a tájékoztatások szerint - a palyazat.gov.hu oldalon lesz elérhető. 

Az 1990 vége előtt használatbavételi engedélyt kapott, életvitelszerűen lakott, akár többlakásos családi, iker- vagy sorházak energetikai korszerűsítésére a kormány döntése alapján még kedvezőbb feltételekkel igényelhető majd a vissza nem térítendő támogatás és a kamatmentes kölcsön. Az európai uniós forrásból biztosított, 108 milliárd forintos keretösszegből a becslések szerint mintegy 20 ezer lakóépületen valósulhatnak majd meg fejlesztések.

A társadalmi egyeztetésen beérkezett rekordszámú észrevételen alapuló új módosítások szélesebb kör számára teszik majd elérhetővé a programot. (A program társadalmi egyeztetése során egyébként kiemelkedően sok, több mint 500, jellemzően előremutató és alkalmazható javaslat érkezett be.) Több ponton is változott, valamint új elemekkel is kiegészült a felhívás az észrevételek alapján.

A főbb újdonságok a következők:

- a futamidő 8 évről a kölcsönszerződés megkötésétől számított legfeljebb 12 évre emelkedett (így a havi törlesztőrészlet az előzőleg kalkulált 25-36 ezer forinttal szemben 14-25 ezer forint lehet majd)
- a támogatható tevékenységek közé bekerült a hőszivattyús fűtési rendszer kiépítése
- új, korszerű, műanyag szerkezetű nyílászáró mellett a fa szerkezetű nyílászárók beszerelése is támogatott lesz
- az EPS hőszigetelés mellett a kőzetgyapot hőszigetelés is a támogatott építési anyagok közé került
- a saját forrásba beszámíthatóvá lett a lakástakarékpénztári (LTP) megtakarítás is
- a 30 százalékos energia-megtakarítás elérése érdekében az elszámolható saját forráson felül további el nem számolható egyéb forrás is felhasználható az ingatlan korszerűsítéshez
- a családok számára kedvezően módosult a vissza nem térítendő támogatás arányának megállapításához kapcsolódó jövedelemszámítás módja: a jövedelmi szint meghatározása során figyelembe fogják venni az igénylővel egy háztartásban élő, eltartott gyermekeket is!

A pályázat fő eredményfeltétele, hogy a 30 százalékos energia-megtakarítást mindenképp szükséges elérni, amit nagyon szigorúan is vesznek, mert Hiteles Energetikai Tanúsítvánnyal kell majd igazolni. Akinél ez nem teljesül, annak érvénytelenné nyilvánítják a pályázatát, és vissza kell fizetnie a teljes támogatási összeget.

A fejlesztések legfontosabb közvetlen hozadéka az, hogy jelentősen csökkentsék a támogatott családok energiafelhasználását. A nyertesek így könnyebben tarthatják fogyasztásukat a sávhatár alatt, nagyobb mértékben részesülhetnek a rezsicsökkentés előnyeiből. Az alacsonyabb energiafelhasználás pedig erősíti az ellátás biztonságát, mérsékli az energiaszektor környezetterhelését, egyben hozzájárul a klímavállalások teljesítéséhez is. 

Az otthonfelújítási program közvetett hatása pedig, hogy várhatóan közel 130 milliárd forint megrendelés-állományt generálhat az építőiparban és építőanyag-kereskedelemben, így ezzel hozzájárul az építőipar fellendüléséhez, így pedig a gazdasági növekedés újraindításához is.


Forrás: tht.hu