1 perc elolvasni
12 Dec
12Dec

2024. január 1-jétől jelentős változások lépnek életbe a lakáshitel piacon. A Gazdaságfejlesztési Minisztérium bejelentése szerint, az újonnan kötött lakáshitel-szerződések esetében a kamatokra vonatkozó önkéntes kamatplafon mértéke csökken. Ennek értelmében az új lakossági lakáscélú hitelszerződések maximális kamata 7,3 százalékra, míg az új vállalati hiteleké 9,9 százalékra mérséklődik. 

Ez a lépés a Bankszövetség és a Gazdaságfejlesztési Minisztérium közötti egyeztetések eredménye. Nagy Márton, a Minisztérium képviselője, a Bankszövetség tagjaival folytatott tárgyalásokon érte el ezt a megállapodást. Ez jelentős változást hoz mind a lakossági, mind a vállalati hitelezés terén.

A kamatplafon bevezetésének története 2022 októberére nyúlik vissza, amikor a kormány és a Bankszövetség először állapodott meg az „önkéntes" kamatplafon bevezetéséről. Akkoriban a döntés a bankok számára sem volt kifejezetten kedvező, sem túlzottan hátrányos. Az intézkedés célja az volt, hogy a magasabb kamatok ellenében stabilitást nyújtson a hitelpiacnak, különösen a lakáshitel-szerződések terén.

2024. április 1-jével életbe lépő kamatstop kivezetése egy újabb lépés a piacon. Ezzel a dátummal együtt a banki önkéntes kamatplafon intézménye is megszűnik, ami azt jelenti, hogy a jövőben a kamatokat a piaci verseny fogja meghatározni. Ez a változás várhatóan nagyobb rugalmasságot és versenyt eredményez a piacon, ami hosszú távon kedvező lehet a fogyasztók számára.

A kamatplafon csökkenése és a piaci verseny által meghatározott kamatok jelentős hatással lehetnek a jövőbeni hitelfelvevőkre. A változások hatására a lakáshitel-szerződések kamatai csökkenhetnek, így kedvezőbb feltételeket biztosítva az új hitelfelvevők számára. Azonban fontos megjegyezni, hogy a piaci kamatlábak ingadozása is nagyobb kockázatot jelenthet a hitelezés terén.

Összességében a kamatplafon maximalizálása és a piaci verseny bevezetése jelentős változást hozhat a hitelpiacon. Ez a lépés mind a lakossági, mind a vállalati hitelezési piacot érinti, és hosszú távon jelentős hatással lehet a hitelfelvevőkre és a bankokra egyaránt.


Forrás: tht.hu