1 perc elolvasni
14 May
14May

A közös költség befizetése sok társasháznál mára már bankszámlára történik. Persze vannak azért kivételek és ott továbbra is a közös képviselő házi pénztárba szedi be a közös költséget és onnan fizeti ki a számlákat, a fennmaradó összeget esetleg befizeti a társasház bankszámlájára vagy otthon tárolja. Ez sem a legjobb megoldás, de van azért ennél rosszabb is, mégpedig amikor saját magán számlájára fizetik a közös költséget.

A társasháznak vállalkozói bankszámlát kell nyitni, fontos, hogy ez ne a közös képviselő, hanem a társasház nevén legyen. Ez a legkönnyebben úgy ellenőrizhető, hogy a a befizetésnél, átutalásnál a kedvezményezett a társasház legyen.

Miért gond, ha a közös képviselő nevén van a bankszámla?

1. Egyedül rendelkezhet a pénzfelvétel és az átutalások felett (mivel az ő nevén van a számla nem is lehet ez másként)

2. Bár nem gondol erre senki, de a közös képviselő esetleges halála esetén a befizetett pénzösszeg hagyaték alá kerül és lehet, hogy előbb utóbb hosszas bizonyítás után hozzájut a társasház a befizetett közös költséghez, de az sem biztos. Az eljárás alatt a ház fizetésképtelenné válik. A hagyatéki eljárás akár több évig is eltarthat.

3. Abban az esetben, ha a saját bankszámláját használja a közös költség bevételezéséhez és egyébként saját pénzeit is ezen kezeli (sajnos erre is láttunk már példát) akkor a bankköltség és a kamat bevétel nem lesz külön részletezve. A kamatot megtartja? Szétosztja? (mi alapján)

Miért fizetnek mégis a közös képviselő nevére?

1. Sokkal kevesebb a bankköltség, ha magánember a szerződő.

2. Esetleg úgy gondolják, ha magánszemély a közös képviselő akkor miért ne lehetne a számla a nevén?Lekötés, értékpapír esetén kedvezőbb a kamat

3. Mit tegyünk, hogy elkerüljük a későbbi kellemetlenséget?

Ellenőrizzük, hogy milyen kedvezményezett nevére fizetjük a közös költséget. (Ez átutalásnál a bankszámla kivonatunkon, a sárga befizetési csekk alján a kedvezményezettnél megtalálja, banki pénztári befizetésnél a bizonylaton szintén szerepel a kedvezményezett.)

Amennyiben a kedvezményezett nem a TÁRSASHÁZ akkor a következő közgyűlésen vagy akár már előtte is mindenképp mondjuk el a többi tulajdonosnak, hogy ez miért nem jó és kérjük, hogy a társasház nevére nyissanak bankszámlát, még akkor is ha ez többe kerül. Legyünk nagyon körültekintőek mert ez a pénz is a sajátunk!


Forrás: tarsashazaknak.hu