1 perc elolvasni
07 Dec
07Dec

A tél beköszöntével nemcsak a hideg érkezik, hanem a hó eltakarításával kapcsolatos viták is felmelegednek. Számos törvény és rendelet szabályozza ezt a kérdést, amelyek összességében meghatározzák, hogy ki felelős a járdák és utak tisztántartásáért. Ha baleset történik a hó vagy jég miatt, a felelősség a hóeltakarításért vagy a jégmentesítésért felelős személynél vagy szervezetnél van. 

Egy gyakori tévhit szerint a társasházak előtti járdák takarításáért a közös képviselő felel, de valójában a társasházi törvény kimondja, hogy a hó eltakarítási feladatokat külön szerződésben kell rögzíteni. Amennyiben nincs erre szerződése a háznak senkivel, úgy a társasház költségvetéséből kell fizetni az esetleges balesetből eredő kártérítést. Egyes kerületek, mint például Józsefváros, előírásokat szabnak a társasházakban működő üzletekre is: azoknak a tulajdonosoknak kell gondoskodniuk a bolt előtti járda takarításáról.

Családi házak esetében a helyzet egyszerűbb: a tulajdonos köteles a járdát és a járda melletti területeket tisztán tartani. Budapesten külön szabályozás vonatkozik a járdán áthaladó kerékpárutakra is, melyek tisztántartását szintén az ingatlantulajdonosnak kell biztosítania. Albérleteknél ajánlott a bérleti szerződésbe foglalni a hóeltakarítási kötelezettségeket, ellenkező esetben az ingatlantulajdonosra hárul ez a feladat.

Irodaházak, boltok és egyéb nem lakás céljára használt ingatlanok esetében az önkormányzatok döntenek, de általában az ingatlan tulajdonosa, kezelője vagy használója felelős a tisztaságért.

Az utak tisztántartása terén is megvannak a felelősségi körök: Budapesten a nagyobb utak a főváros, a kisebbek a kerületek, míg az országos főutak és autópályák az állam feladatai közé tartoznak. Vidéken egyszerűbb a helyzet, itt a nagyobb főutak állami, a kisebbek helyi önkormányzati feladatok.

A busz- és villamosmegállók takarítása általában a tömegközlekedési társaság feladata, bár vannak kivételek, mint például egy budapesti eset, ahol a buszmegálló takarításáról külön szerződést kötöttek, így az ottani ház tulajdonosa lett felelős.


Forrás: tht.hu