2 perc elolvasni
19 Apr
19Apr

Bécs, az osztrák főváros, hosszú ideje kiemelkedő példája Európában, de világviszonylatban is a szociális bérlakások rendszerének. A város tulajdonában lévő lakások aránya meghaladja a lakásállomány felét, ezzel biztosítva családok tízezreinek megfizethető áron a lakhatást. Bécsben a lakosság közel fele részesül valamilyen formában lakhatási támogatásban, ami hosszú ideje hozzájárul a város élhetőségéhez. A jól kitalált rendszer ellenére egy ideje mégis gyülekeznek a felhők a bérlők paradicsomának égboltján. 

Bécs már régóta a világ egyik legélhetőbb városa címet viseli, nem véletlenül, hiszen Bécsben mintegy egymillió ember - azaz a lakosság nagyjából fele - él szociális bérlakásokban vagy kap más típusú lakhatási támogatást. 

"A rendszer garanciáját egy lakhatási adó teremti meg, amit minden osztrák embernek fizetnie kell. Ez csak egy apró része a bruttó jövedelmüknek. A munkáltató is fizet egy kis hozzájárulást. Ezt a pénzt pedig lakásépítésre fordítjuk, szerte Ausztriában." - mondta Christian Schantl, a Wiener Wohnen-Vienna Living nemzetközi kapcsolatokért felelős vezetője.

Az utóbbi időben viszont úgy tűnik, hogy a helyzet mégsem olyan rózsás. A kritikusok szerint a bérleti díjak emelkedtek, a szociális bérlakások vonatkozásában a várólisták egyre hosszabbak, és az ilyen célú lakások aránya is csökkent a piacon. A kamatlábak sokáig alacsonyan maradtak, a fenntartási költségek eközben az egekbe szöktek, ami a lakáspiacot a magántőke számára egyre inkább vonzóvá tette, ami - úgy néz ki - veszélybe sodorja az addig jól működő rendszert.

A hajléktalanok szociális lakáshoz jutását segítő Volkshilfe civil szervezet szakértői szerint évtizedekkel ezelőtt az új fejlesztések 80%-a szociális és 20%-a magánberuházás volt. Ez az arány mostanra megfordult, ami pedig - nyilvánvalóan - a lakásárak emelkedésével jár.A civil szervezet szerint azzal lehetne javítani a helyzeten, ha a város új területeket vásárolna, ahol újabb szociális bérházakat építtetne. Emellett többek szerint az egyre hosszabb várólisták hosszának csökkentése is fontos feladat a rendszer hatékonyabb működtetése érdekében.

Azonban annak ellenére, hogy kihívásokkal néz szembe, a szociális lakhatás továbbra is szerves része Bécs identitásának. A városvezetés pedig elkötelezett a rendszer mellett, és évente öt-hétezer új szociális bérlakás építését tervezik, hogy továbbra is megőrizzék a lakosság számára biztosított megfizethető lakhatás lehetőségét. 

Korábbi cikkeink a témában:

Kitekintő: Egyre durvább a török lakásválság

Kitekintő: Hollandiában nonprofit egyesület segíti a „gazdasági hajléktalanokat"

Kitekintő: Egyre kevesebb görögnek van saját otthona 


Forrás: tht.hu