4 perc elolvasni
26 Jun
26Jun

Idén augusztus 25. – szeptember 6. között kerül sor a XX. kerületben a 2024. évi lakossági lomtalanításra. 

A MOHU Budapest Zrt. Budapest új hulladékgazdálkodási szolgáltatójaként a törvényi szabályozásnak megfelelően, évente egyszer szállítja el az ingatlanoktól, külön díjazás nélkül a budapesti háztartásokban keletkező nagydarabos lomhulladékot. A lomtalanítási időpontokat a Társaság a kerületi önkormányzatokkal egyeztetve határozza meg, a munkaszüneti napok figyelembevételével. A kerületeket a Társaság körzetekre osztotta, amelyekből koncentráltan, egy-egy nap alatt szállítja el a lomokat, gyorsan felszámolva ezzel az akadályt és a piszkot a közterületeken.

Az elszállítást az előző évek gyakorlatával megegyező módon, kizárólag a kihelyezést követő napon végzik a MOHU Budapest munkatársai. A lomok kikészítésének pontos időpontjáról és módjáról a Társaság értesítő útján előzetesen, írásban tájékoztatja az érintett lakosságot, akik a www.fkf.hu oldalon térképen is tájékozódhatnak a lakcímükre vonatkozó pontos lomkikészítési dátumról.

Lomtalanítás alkalmával kizárólag a háztartásban feleslegessé vált nagydarabos hulladék (pl. elhasználódott bútorok, ágybetétek, szőnyegek) helyezhető ki. Továbbra is tilos a lomnak nem minősülő hulladékféleségek kihelyezése, mint pl. a háztartási (kommunális) hulladék, szelektíven gyűjthető csomagolási hulladék (pl. papír, műanyag, fém, üveg), elektromos és elektronikai hulladék, építési és bontási törmelék (pl. mosdókagyló, fürdőkád, csempe és törmeléke, használt nyílászárók), sitt, föld, síküveg, zöldhulladék, textil (pl. ruhanemű), ipari vagy szolgáltatási tevékenységből származó hulladék. Ugyancsak szigorúan tilos veszélyes hulladék kihelyezése.

A MOHU Budapest kéri a lakosokat, hogy:

 • a lomot a lakóházuk előtti, hulladékgyűjtő-járműveikkel jól megközelíthető közterületre helyezzék ki;
 • ne a parkoló autók mögé pakoljanak, mert úgy a Társaság járművei nem tudják megközelíteni a lomkupacokat (ha lehetséges, a társasházak jelöljenek ki egy-egy helyet, ahová a lakók kihelyezhetik a nagydarabos hulladékokat);
 • zöldterületre ne pakoljanak, óvják a környezetet.

Lapra szerelt fahulladékok külön gyűjtése:

Tájékoztatjuk, hogy az idei évtől a fahulladékokat munkatársaink elkülönítetten gyűjtik be a lomtalanítás alkalmával. A fából készült lomok szelektív begyűjtése ugyanis lehetővé teszi ezen értékes anyag hatékony újrahasznosítását, ezért is fontos, hogy a fahulladékokat az egyéb lomoktól elkülönítve helyezzék ki, hogy azokat munkatársaink egyéb körülmények figyelembevétele mellett – lehetőség szerint külön célgéppel – el tudják szállítani.

A fahulladékok közé helyezhető: tömör fa, deszka, léc, forgácslap, lapra szerelt bútorok (a bútor részét képező zsanér, kilincs, fióksín, csavarok benne maradhatnak), OSB-lapok, rétegelt lemez, lapra szerelt faláda, rekesz, raklap.Kérjük, hogy a fahulladékok közé ne helyezzen kerti zöldhulladékot, nem lapra szerelt bútort, kárpitozott bútort, egyéb anyagot tartalmazó fahulladékot (pl. rászögelt szövet, ráragasztott tükör), MDF/HDF lapot, fa nyílászárót.

Textil, elektromos és elektronikai, továbbá veszélyes és egyéb, különleges kezelést igénylő hulladékok leadására a budapesti szelektív hulladékgyűjtő-udvarok biztosítanak lehetőséget. Ennek a korszerű, környezettudatos megoldásnak számos előnye van:

 • az egészségünket is veszélyeztető hulladékféleségek egész évben, tetszőleges időpontban szabályosan leadhatók;
 • környezettudatos, biztonságos lehetőséget kínálnak a szelektív hulladékgyűjtő-udvarok a veszélyes anyagok leadására és tárolására (pl. gumiabroncs, elektromos és elektronikai hulladék),
 • egyéb – külön gyűjtött – hulladékfélék is leadhatók (pl. textil),
 • a jól megközelíthető, fix átvevőhelyeken szakképzett személyzet áll a lakosok rendelkezésére.

A szelektív hulladékgyűjtő-udvarok elérhetőségéről, nyitvatartásáról és az egyes hulladékudvarokban leadható hulladéktípusokról, valamint a leadás feltételeiről kérjük, minden esetben tájékozódjanak a www.fkf.hu weboldalon.

További fontos tudnivaló, hogy a budapesti háztartások a lomhulladéktól nemcsak az arra kijelölt lomtalanítási napon válhatnak meg, hanem azok az egész év során leadhatók az alábbi szelektív hulladékgyűjtő-udvarokba beszállítva, előzetes időpontfoglalást követően, alkalmanként 150 kg, egy évben maximum 600 kg mennyiségig, valamint lapra szerelt fa bútorhulladék mennyiségi korlát nélkül:

 • 1151 Budapest, Károlyi Sándor u. 166.
 • 1186 Budapest, Besence u. 1/a.
 • 1225 Budapest, Nagytétényi út 335.
 • 1186 Budapest, Ipacsfa utca 14.

Előzetes időpontfoglalást követően egyes hulladékudvarokban lakásfelújítások során keletkező építési és bontási törmelék (sitt) is leadható, alkalmanként 150 kg, egy évben maximum 1000 kg mennyiségig, melynek részleteiről szintén honlapunkon tájékozódhat. 

Fontos, hogy a szelektív hulladékgyűjtő-udvarok szolgáltatásait magyarországi lakosok lakcímkártya bemutatását követően, hulladékfajtánként meghatározott napi és éves limitig díjmentesen vehetik igénybe.

A fent leírtak mellett bárkinek lehetősége van arra, hogy a feleslegessé vált, de más számára még használható (eredeti funkcióját betöltő, nem szennyezett), nem hálózati árammal működő tárgyait, bútorait nyitvatartási időben ingyenesen leadja a Társaság két Szemléletformáló és Újrahasználati Központjában (1151 Budapest, Károlyi Sándor utca 166. és 1186 Budapest, Besence utca 1/A.).

A háztartások, társasházak a kerületi lomtalanítástól eltérő időpontban, külön díjazás ellenében is rendelhetnek lomtalanítást a Társaságtól. 

A szolgáltatást írásban, vagy személyesen a Budapesti Közművek ügyfélszolgálati irodáiban lehet megrendelni. További információk a szolgáltatásról elérhetőek a https://www.fkf.hu/lomtalanitas-budapesten oldalon. 

Budapest közterületi rendjének és tisztaságának megőrzése érdekében a MOHU Budapest arra kéri a lakosságot, hogy tartsák be az itt leírtakat, és csak nagydarabos, nem veszélyes hulladékot helyezzenek ki a közterületre a körzetükre vonatkozó kikészítés napján, 18 óra után!

A térkép elérhető a következő linken: https://www.fkf.hu/xx-keruleti-lomtalanitasi-korzetek-2024

Az utcára kihelyezett lom eltulajdonítása bűncselekménynek minősül. A lomkihelyezés időpontjának és helyszínének betartását, valamint a kihelyezett anyagféleségeket a hatóság ellenőrizheti, a szabálytalan kihelyezést szankcionálhatja, amely hulladékgazdálkodási bírságot vonhat maga után. Az elkövetőkkel szemben az illetékes hatóság jogosult eljárni.


Forrás: pesterzsebet.hu