1 perc elolvasni
21 Oct
21Oct

A közlemény szövege szerint a sajtóban megjelentekkel szemben nem szűnik meg a tulajdoni lapok ingyenes letöltésének lehetősége, a magánszemélyek továbbra is évente két alkalommal juthatnak hozzá térítés nélkül ingatlanadatokhoz. A kormány törvényjavaslatának köszönhetően az eddigi nem hiteles verzió helyett a hivatalos eljárásokban is használható hiteles tulajdoni lapot igényelhetnek ingyenesen az ügyfelek, így javul a szolgáltatás színvonala.

Mint az ismeretes, a nem hiatalos verzió eddig 1.000 Ft-ért volt hozzáférhető, ez a lehetőség viszont megszűnik és már csak hiteleset, igaz, az eddigi 3.600 helyett 3.000 Ft-ért lehet majd igényelni a földhivatal portálján keresztül.

"Álhír"

A Miniszterelnökség közleményében álhírnek minősítette az ingyenes lekérdezés megszűnéséről szóló híreszteléseket, amiknek az alapja az volt, hogy Dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes 2022. október 18-án benyújtott törvényjavaslatában a nem hiteles tulajdoni lap intézményének kvázi megszüntetését javasolja Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének. Ugyanakkor a Földhivatal jelenlegi weboldalán is szereplők és a jelenlegi szabályozás szerint természetes személyek számára évente két alkalommal díjmentes az elektronikus dokumentumként szolgáltatott nem hiteles tulajdonilap-másolat lekérdezése. Tehát a jelenlegi helyzet szerint nemhogy nem szűnik meg a két ingyenes tulajdoni lap lekérésének lehetősége, hanem a jövőben hiteles tulajdoni lap másolatot lehet évente két alkalommal díjmentesen lekérni a Földhivatal rendszeréből.


Forrás: tht.hu