1 perc elolvasni
01 Dec
01Dec

Az éjjel megjelent Magyar Közlönyben napvilágot láttak a CSOK Plusz hitelprogram részletszabályai is. Összefoglaltuk a részleteket. 

Mikortól lehet CSOK Pluszt igényelni?

2024. január 1-jétől.

Kik igényelhetik a CSOK Plusz hitelt?

- Csak házaspárok
- A házaspár hölgy tagja igényléskor nem tölthette be a 41. életévét.
- A házaspár mindkét tagjának büntetlen előéletűnek kell lennie.
- A házaspár egyik tagjának sem lehet 5 ezer forintot meghaladó köztartozása.
- Legalább a házaspár egyik tagjának minimum 2 éves TB jogviszonnyal kell rendelkeznie.

Mennyit lehet igényelni?

- Egy gyermeket vállaló gyermektelen igénylők esetén: Legfeljebb 15 000 000 forint.

- Két gyermeket vállaló gyermektelen igénylők vagy egy gyermeket vállaló egygyermekes igénylők esetén: Legfeljebb 30 000 000 forint.

- Három gyermeket vállaló gyermektelen igénylők, két gyermeket vállaló egygyermekes igénylők, vagy egy gyermeket vállaló többgyermekes igénylők esetén: Legfeljebb 50 000 000 forint.

A kölcsön összegét meghatározó gyermekszám megállapításakor figyelembe kell venni:

- A házaspárral egy háztartásban élő közös és közösen vállalt gyermekeket, valamint a házastársak velük egy háztartásban élő nem közös gyermekeit.

- A 12. hetet betöltött magzatot vállalt gyermekként.

- Az igénylőkkel közös háztartásban élő és velük együtt költöző, legalább egy éve az igénylő vagy igénylők gyámsága alatt álló gyermeket is figyelembe lehet venni, amennyiben a gyermek szülei elhunytak.

Milyen lakásra lehet fordítani?Az első közös otthon megvásárlása esetében 80 millió forint lesz a hitelből megvásárolható ingatlan értékének felső határa, a nem első lakásukba költözők, illetve a meglévő ingatlanjukat bővítők esetében 150 millió forint lesz a limit. Új lakás vásárlásánál az új ingatlan vételárának magasabbnak kell lennie annál, mint amit korábban - 2 éven belül - a házaspár értékesített. Amennyiben a párnak van ingatlanja, ám azt nem értékesíti, akkor az új árát illetően nincs ilyen megkötés.

Mennyi a kamat és a futamidő?

Fix, maximum 3%-os kamat, 10-25 futamidővel, az első évben csak a kamatot kell törleszteni, a tőkét nem. Az első évre kérhető a teljes hiteltörlesztés szüneteltetése is, ekkor a futamidő egy évvel hosszabbodik.

Mire nem fordítható?

Telekvásárlásra, felújításra. Csak ingatlanvásárlásra, vagy bővítésre használható fel a hitel.

Mit nem tudunk?

Az önerő mértékét, ez a folyósító hitelintézettől, illetve az igénylők anyagi helyzetétől függően változhat.


Forrás: tht.hu