1 perc elolvasni
28 Apr
28Apr

Derült égből érkezett a Magyar Közlöny 2023. 62. száma, melyben ez áll: A társasházakról szóló 2003. évi CXXXIII. törvény szerinti közgyűlésen az érintett a jogait személyes megjelenés helyett elektronikus hírközlő eszközök igénybevételével gyakorolhatja a szervezeti és működési szabályzatban meghatározott módon. 

A szabályozás szerint mától, azaz április 28-ától - amennyiben a társasház SZMSZ-ében ennek módja rögzítve van - a kormány engedélyezte az elektronikus társasházi közgyűléseket. Mivel ennek mikéntje a legtöbb társasházban nincs szabályozva az SZMSZ-ben, ezért a rendelet gyakorlati jelentőssége leginkább jövőre lesz izgalmas, addig pedig az SZMSZ-ben lehet tisztázni az elektronikus hírközlő eszközök használatának mikéntjét. 

Az egyik legfontosabb feladat az lesz a témával kapcsolatban, hogy amellett, hogy a közgyűléseken megfelelő minőségű internetet kell biztosítani majd, a közgyűlésekre elektronikusan becsatlakozókat azonosítani kell, illetve a meghatalmazásokat is valamilyen formában kezelniük kell a társasházkezelőknek.

A THT idén március 9-én adta át a társasházkezelői szakma által javasolt, összesített törvényjavaslat csomagját az Igazságügyi Minisztérium részére, melyben szerepelt az elektronikus közgyűlés engedélyezése a társasházak számára.

Az elektronikus közgyűlések lebonyolításának mikéntjéről ide kattintva olvashat. 


Forrás: tht.hu