2 perc elolvasni
18 Apr
18Apr

A francia kormány és az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) által szervezett, első alkalommal megrendezett Buildings and Climate Global Forum, azaz Épületek és Éghajlat Globális Fóruma azzal zárult, hogy 70 ország képviselője - köztük Magyarországé is - elfogadta a Déclaration de Chaillot-ot, azaz a Chaillot-i nyilatkozatot, a nemzetközi együttműködésük alapdokumentumát. 

A fórum, amelyen több mint 1400 résztvevő vett részt a francia fővárosban, az épületek szén-dioxid-mentesítésével és az éghajlatváltozással szembeni ellenálló képességével foglalkozott.

Az UNEP és a Global Alliance for Buildings and Construction (Globális Szövetség Épületekért és Építésért - GlobalABC) által kiadott, az épületek és az építőipar globális helyzetéről szóló legfrissebb globális jelentés szerint az épület- és építőipari ágazat az üvegházhatású gázok globális kibocsátásának több mint egyötödét teszi ki. A jelentés szerint 2022-ben az ágazat a globális operatív energiafelhasználásnak és a folyamatokkal kapcsolatos CO2-kibocsátásnak a 37%-áért volt felelős.

A Chaillot-i nyilatkozatban:

• az aláíró miniszterek emlékeztetnek arra, hogy az éghajlatváltozás felgyorsulásával az épületek egyre inkább ki lesznek téve az éghajlattal kapcsolatos kockázatoknak, amelyek különösen a fejlődő országokat és városokat érintik. Ráadásul 2050-re a világ népességének 68%-a városi területeken fog élni, és a nyersanyagok iránti globális kereslet 2060-ra várhatóan megduplázódik

• az aláírók hangsúlyozzák, hogy a fenntartható épületek felújításának és építésének mértéke még mindig nem megfelelő, ami növeli a szakadékot az ágazat pályája és a Párizsi Megállapodás azon célkitűzése között, hogy 2100-ig 1,5°C alatt tartsák a globális felmelegedést

• elítélik az aláírók a túlzott szén-dioxid-intenzitású rendszerekbe és épületekbe történő folyamatos beruházásokat, valamint a természeti erőforrások túlzott mértékű kiaknázását az építőanyagok előállítása során, ami hozzájárul a biológiai sokféleség és a környezet pusztulásához.

A nemzetközi együttműködés magában foglalja majd egy "Kormányközi Épületügyi és Éghajlatvédelmi és Éghajlatváltozási Bizottság" felállítását, amely a kormányokat tömöríti az ismeretek cseréje, az eredmények megosztása terén az akadályok leküzdése és ajánlások megfogalmazása érdekében. A bizottság évente kétszer ülésezik online a felsővezetői szinten, évente pedig miniszteri szinten, miniszteri találkozóval egybekötött nemzetközi rendezvény keretében (World Urban Forum, UNFCCC-COP, UNEA stb.), és a tervek szerint három évente az "Épületek és Éghajlat Globális Fórumán".

Az éghajlati vészhelyzetben az építőipar gyors átállása egyértelmű követelmény a Párizsi Megállapodásban kitűzött célok eléréséhez. Az átmenetet azonban minden érdekelt féllel együtt, az együttműködés és a koordináció közös elképzelésével, az egyes államok sajátosságainak figyelembevételével kell felépíteni.

Március 8-án a nyilatkozatot Magyarország mellett többek között Örményország, Ausztrália, Ausztria, Banglades, Bhután, Brazília, Bulgária, Kambodzsa, Kamerun, Kanada, Kolumbia, Costa-Rica, Elefántcsontpart, Horvátország, Csehország, Dánia, Dzsibuti, Egyiptom, Franciaország, Gabon, Grúzia, Németország, Ghána, Görögország, Bissau-Guinea, Egyenlítői-Guinea, Irak, Írország, Olaszország, Japán, Jordánia, Koszovó, Kenya, Korea, Lettország, Libanon, Libéria, Litvánia, Luxemburg, Málta, Mauritánia, Mexikó, Mongólia, Marokkó, Montenegró, Hollandia, Peru, Fülöp-szigetek, Lengyelország, Portugália, Ruanda, Szamoa, Szaúd-Arábia, Szenegál, Sierra Leone, Szlovákia, Szomália, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Tanzánia, Tunézia, Törökország, Uganda, Uruguay, Egyesült Arab Emírségek, Egyesült Királyság, Egyesült Államok és Zambia is aláírta.


Forrás: tht.hu