2 perc elolvasni
01 Dec
01Dec

A rezsiárak növekedése miatt több év után ismét a reflektorfénybe került a LED-világítás. Megnéztük, hogy mekkora megtakarítást hozhatnak a modern megoldások, illetve segítünk, hogy milyen paramétereket kell nézni a vásárlás során. 

Magyarul világító diódának hívjuk a félvezető anyagokból készült fényforrásokat, de a köznyelvben csak LED-ként hivatkozunk rájuk, ami az angol light-emitting diode szóhármasból épülő mozaikszó. A világítástechnikában ma szinte minden területen ez jelenti a legjobb megoldást, modern és olcsó, az összes korábbi technológiának kiváló alternatívája, a feltaláló három japán tudóst, Akaszaki Iszamut, Amano Hiroshit és Nakamura Súdzsit nem véletlenül jutalmazták 2014-en Nobel-díjjal, hiszen munkájuk az egész világot megváltoztatta. Az egyetlen nehézséget a műszaki specifikációk értelmezése jelentheti, mert teljesen más paraméterek vannak feltüntetve egy LED-es világítótestnél, mint egy hagyományos izzónál.

Új kifejezések

Emiatt meg kell tanulni két új fogalmat: ez egyik a fényhasznosítás, ami a fényáram és a fényforrás által felvett teljesítmény hányadosa. A fényhasznosítás írja le azt, hogy milyen erősen világít a LED, de a gyakorlatban elég csak a fényáram mértékegységét (Lumen) nézni a csomagoláson. A hagyományos izzók 1 Watt teljesítményből körülbelül 13 Lumen fényáramot tudnak generálni, úgyhogy viszonylag könnyen ki lehet számolni, hogy egy hagyományos izzónak milyen LED-es világítótest felel meg.

25 wattos hagyományos izzó 325 lumenes LED világítótest
40 wattos hagyományos izzó 520 lumenes LED világítótest
60 wattos hagyományos izzó 780 lumenes LED világítótest
100 wattos hagyományos izzó 1300 lumenes LED világítótest

Az új technológia terjedésének egy jól meghatározható folyamata van. Első körben a környezetükre és a pénztárcájukra odafigyelő felhasználók váltották le a hagyományos izzóikat, őket követték a dizájnra és a fény minőségére is odafigyelő felhasználók, de még így is nagy számban találni hagyományos izzókat, főleg a társasházak közös használatú helyiségeiben, ahol a dizájn és a fényminőség nem szempont. A rezsiárak növekedése miatt azonban most ismét előtérbe került a fogyasztás, ebből a szempontból pedig a LED-ek verhetetlenek.

Sokkal olcsóbb

A LED-es világítótestek fogyasztása sokkal kedvezőbb a hagyományos izzókénál, ráadásul a technológia az elmúlt időszakban is sokat fejlődött. Pár évvel ezelőtt az általános képlet az volt, hogy egy LED-es megoldás Wattonként 80 Lumen fényáramot tud generálni, de a friss fejlesztések már 190 Lumen körül mozognak ugyanilyen teljesítménynél. Mindez azt jelenti, hogy amíg egy 40 wattos hagyományos izzó 40 wattot fogyaszt, egy régebbi LED-nél ez 6,5 Watt, egy modernnél pedig 3 Watt is lehet. Ha egy 40 wattos hagyományos izzó az év 365 napjában napi 6 órát világít, akkor 87,6 kWh áramot fogyaszt, ez 70 forint/kWh díj esetén évi 6132 forintos költséget jelent. Egy LED a modernségétől függően nagyjából 14 és 6,5 kWh között fog fogyasztani éves szinten, ami kerekítve 1000 és 500 forint közötti díjat jelent majd a már említett 70 forint/kWh díj mellett. Ráadásul ma már az élettartammal sincs probléma, mert bár a kezdeni megoldások hajlamosak voltak hamar tönkremenni, napjainkban már 20 000 és 100 000 óra közötti valós élettartamról beszélhetünk. Napi 6 óra világítás mellett egy jól kiválasztott izzó 9-10 évig biztosan üzemképes lesz, és mivel a világítótestek árai nem szálltak el, egyértelmű, hogy sokat lehet spórolni a cserével.

Fényminőség

Bár egy társasházi folyosón a fény minősége nem elsődleges szempont, az otthonokban számíthatnak azok a dolgok, amelyekben a LED-es megoldások szintén sokkal jobbak a hagyományos társaiknál. Ezek közé tartozik a fényerősség állításának lehetősége, amihez szükség van egy megfelelő kapcsolóra vagy egy okosotthonos rendszerre, de a nap végén ez is spórolást jelenthet. Nem mindegy ugyanis, hogy egy adott világítótestet mindig maximális fényerőn használunk-e, lejjebb véve ugyanis a fogyasztás is csökken.

A komolyabb megoldásoknál a színhőmérséklet is állítható. Ennek a mértékegysége a Kelvin, egy hagyományos izzó körülbelül 2700 Kelvin színhőmérsékletű fényt bocsát ki. Minél kisebb a szám, annál melegebb lesz a fény, minél nagyobb, annál hidegebb. Az extra meleg fény 2200 Kelvin környékén érhető el, 3000 Kelvin fölött pedig egyre hidegebb lesz az árnyalat. Egy állítható izzó esetén megoldható, hogy a hangulatnak és a napszaknak megfelelően állítsuk be a fényforrást.

Összességében tehát elmondható, hogy a mai áramdíjak mellett érdemes mindenkinek LED-re váltania, a megtérülés pár éven belül garantált. A vásárláskor elsősorban a fényességet leíró Lumen értékre, illetve az élettartamra érdemes odafigyelni, illetve végig kell gondolni a felhasználási módot. Egy raktárhelyiséget felesleges állítható színhőmérsékletű izzóval megvilágítani, egy folyosónál viszont az élettartam egy nagyon fontos paraméter. Egy lakásban viszont már érdemes az olyan extrákra is odadigyelni, mint a dizájn vagy a szabályozhatóság lehetősége, a választék szerencsére bőséges.


Forrás: tht.hu