1 perc elolvasni
22 Feb
22Feb

A hazai társasházak fele felújításra szorul, de mindig kérdés, hogy mit, mikor és hogyan hozzanak helyre a tulajdonosok, a beruházást pedig miből finanszírozzák. A Kossuth Rádió Napközben című műsorának társasházi blokkjában egy egri épület hosszú éveken át tartó, tudatosan tervezett felújításának története körvonalazódik, amiből kiderül az is, hogy ők logikusan a festést-mázolást hagyták a sor végére, amikor már a szigeteléssel, gépészettel, tetőfelújítással és más munkákkal is végeztek. 

Szóba került, hogy pénzügyi háttér megteremtéséhez a legfontosabb a közös költség és a felújítási alap helyes megállapítása és annak befizetése. Ez egyre több társasházban azt is jelenti, hogy a külföldi tulajdonosokkal is meg kell tudni értetni, hogy hiedelmeikkel ellentétben egy társasházi lakásnak nem elég csak a vételárát kifizetniük, havi kötelezettséget is vállaltak a vásárlással, még akkor is, ha nem laknak az ingatlanban.

A műsor társasházi szakértője, dr. Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesülete (TTOE) elnöke itt jelezte, hogy a külföldi tulajdonosok többsége azért sem fizeti a közös költséget, mert nem is érti, hogy mi az. Ráadásul az elérhetőségüket sem adják meg, amin keresztül tartani lehetne velük a kapcsolatot.

A TTOE ezért kezdeményezte egy olyan jogszabály megszületését, mely előírja, hogy magyarországi kapcsolattartót kelljen megnevezniük, aki természetesen lehet maga a tulajdonos is. Fontos lenne az is, hogy ezt az adásvétel során az ügyvéd kérje a szerződésben, s egyben rögzítse azt is, hogy ügyfele megismerte az ingatlannal kapcsolatos rendszeres fizetnivalókat is. Ez a jogszabály abban is segítene, hogy a finanszírozáshoz banki hitelt igénylő társasház ne bukjon el a bírálat során, hiszen olyan társasház, ahol nagyobb kintlévőségek vannak, szinte kizárt, hogy forráshoz jusson.

A felújítási munkák és a költségek elfogadásához szükséges közgyűlési szavazati arányok kapcsán a TTOE elnöke elmondta, hogy abban az esetben, ha a társasház megtakarításai elegendőek a tervbe vett munkák elvégzéséhez, akkor közgyűlésen vagy megismételt közgyűlésen megjelentek egyszerű többsége elég döntéshez.

Az, hogy ez a szavazati arány hogyan változik abban az esetben, ha banki hitel felvétele is szükséges a finanszírozáshoz, a Kossuth Rádió Napközben című műsorának archívumában ITT hallgatható meg az elhangzás napjától (február 16.) két hónapig, 10:15 percnél:

https://mediaklikk.hu/radio-lejatszo-kossuth/?date=2021-02-16_10-12-00&enddate=2021-02-16_10-23-00&ch=mr1

Hallgassa Ön is keddenként 10:15-től a Napközben című műsor társasházi perceit a Kossuth Rádióban és tegye fel kérdéseit a 0630 9000 666-os sms számon! 


Forrás: tht.hu