1 perc elolvasni
02 Jan
02Jan

Az Országos Mentőszolgálat Magyarország legnagyobb egészségügyi intézménye, melynek feladata az életmentés. Bajtársaink azért választották hivatásuknak a mentést, hogy szaktudásuk és odaadásuk segítségével, a legnehezebb percekben egyetlen biztos pontként segíthessenek embertásaikon. Azonban a mentők szerepét és feladatát sokan máig félreértelmezik. 

Mind hallottunk már sokakról, akik például hónapok óta benőtt lábujjkörmük, vagy szúnyogcsípés miatt kérték bajtársaink segítségét, de sajnos az sem ritka, hogy csupán szórakozásból téves bejelentéseket tesznek emberek. 2023-ban több alkalommal is előfordult, hogy gyermek újraélesztéséhez, késeléshez, vagy lövöldözésben szerzett sérülésekhez kérték a mentők segítségét telefonbetyárok, bajtársaink pedig hatalmas erőket mozgósítottak, mire kiderült, hogy rossz viccről volt szó. 

Az sem ritka azonban, hogy a bejelentő csupán részben ferdíti el a valóságot. Így tett a közelmúltban az az 50 év körüli férfi is, aki fővárosi otthonába kérte a mentők segítségét súlyos égési sérüléseihez. Bajtársaink a helyszínre érve tapasztalták, hogy a bejelentés nem teljesen fedi a valóságot. A férfi ugyanis előző nap főzés közben égette meg kezét, amin minimális felületi hámsérülés látszott. A beteg magyarázata arra, hogy miért pont a mentő tűnt az ideális választásnak az egészségügyi ellátók közül az alábbi volt: „Kórházban akarom megnézetni, de gyalog a szegények járnak, erre pénzt meg nem költök”. 

A mentőautókon képzett szakemberek dolgoznak, akik nem sofőrszolgálatot látnak el. Kérjük, mindenki tájékozódjon és indokolt esetekben, a hatékony mentés érdekében kizárólag valós problémához hívjon mentőt! Ha baj van, mi mindig segítünk, a tájékozódáshoz pedig segédletet biztosítunk.


Forrás: Országos Mentőszolgálat