1 perc elolvasni
22 Sep
22Sep

Talán kevesen gondolják végig, de egy elhanyagolt homlokzat esetében a lehulló vakolat által okozott sérülés kapcsán a társasházat, mögöttesen pedig az egyes tulajdonosokat is komoly és kézzelfogható felelősség terheli. Egy Budapest XII. kerületében lévő tárasasháznál ráadásul, egy első ránézésre megfelelő állapotú homlokzat egy darabja szakadt le és zuhant egy járókelőre. 
A sérültet súlyos, életveszélyes állapotban szállították kórházba, a társasház előtti járdaszakaszt pedig a helyszínelés idejére, majd pedig a veszélyelhárító munkálatok teljes idejére le kellett zárni. 

A tulajdonosok, akik eddig - ha egyáltalán észlelték - esztétikai kérdésként kezelték a problémát, azonnal szembesültek azzal, hogy jogilag és anyagilag is vészjósló helyzetbe kerültek.

Az épület egyes részeinek lehullásával vagy az épület hiányosságai révén másnak okozott kárért ugyanis, a Polgári Törvénykönyv rendelkezései szerint az épület tulajdonosa felelős, aki társasházak esetében nem más, mint maga a társasház.

Amennyiben a társasháznak nincs kellő fedezete a kártérítési igény kifizetéséhez, abban az esetben válik igazán kézzelfoghatóvá és közvetlenné a felelősség kérdése az egyes tulajdonostársak számára, mert a Társasházi Törvény alapján a társasház tartozásáért a tulajdonostársak kezesként felelnek, eszmei tulajdoni hányaduk arányában, akár a kevesek által ismert egyszerű (sortartásos) kezesség szabályai szerint.

Azt, hogy ebben és hasonló esetekben milyen felelősség terheli a közös képviselőt, a számvizsgálókat és a tulajdonosokat, s ki, milyen módon mentesülhet az őt érintő negatív következményektől jogászi segítséggel elemezzük a THT által rendezett XIV. KÖZÖS KÉPVISELŐK NAPJA ÉS TÁRSASHÁZI EXPO rendezvényen, október 19-én, melyre ide kattintva regisztrálhat díjmentesen. 


Forrás: tht.hu

Kép: BorsOnline