2 perc elolvasni
07 Dec
07Dec

A THT által 2022. november 17-én szervezett XIII. Közös Képviselők Napja és Társasházi Expo negyedik előadásának témája igazi örökzöld volt, de aktuális köntösben: a tűzbiztonságról ugyanis nem lehet eleget beszélni. Főleg, mert az üzemeltető nem csak erkölcsi, hanem polgári jogi és büntetőjogi felelősséget is vállal, ez utóbbi életet vagy testi épséget veszélyeztető, pl. karbantartási munka elmaradásából vagy üzemeltetői mulasztásból bekövetkezett tűzeseteknél kerülhet szóba. A témáról Lestyán Mária, a TSZVSZ Magyar Tűzvédelmi Szövetség titkára, vezetőségi tagja beszélt részletesebben. 

A jogszabályi háttér változni fog, ami a társasházkezelőkre bizonyos szemszögből nézve több felelősséget ró majd. 2023. június 1-től a cégtörvényt a jogi személyek nyilvántartásáról szóló törvény váltja fel, 2023. február 1-től pedig hatályba lép az új ingatlannyilvántartási törvény is, ezek pedig tovább szigorítják a közös képviselők felelősségét, mivel az új rendszer szerint immár ügyvezetőként kell felelniük a társasház kötelezettségeiért. Részben a saját vagyonukkal, feladatainak elmulasztása esetén a közös képviselő akár 5 millió forint pénzbírság kifizetésére is kötelezhető. A társasházkezelőknek tehát saját érdekükben fel kell frissíteniük a jogi tudásukat, hiszen a szabályok ismeretének hiánya senkit sem mentesít a kötelezettségek alól.

A téma aktualitását azonban nem csak ez, hanem az energiaválság és a rezsi-sokk is adja. A társasházkezelőknek most rendkívül összetett problémákat kell megoldaniuk, amelyekre a válaszok is igen komplexek. Az energiahatékonyság növelése tűzvédelmi, munkavédelmi, akusztikai kérdéseket is magával hoz, az épületekben ezen kérdéseket érintő változásokat dokumentálni szükséges, a szabályzatok aktualizálása is a feladatok közé tartozik. Fontos, hogy a lakók is tisztában legyenek ezekkel, ahogy az épületek hiányosságaival is, hiszen az energetikai felújítások kapcsán sok esetben viszonylag költséghatékonyan megoldható a tűzmegelőzési célrendszerek telepítése is. Lestyán Mária hangsúlyozta, hogy a felújítások kapcsán akkor is érdemes megfelelő szakembereket, műszaki ellenőröket bevonni, ha ezt adott esetben jogszabály nem írja elő, hiszen sem a társasházkezelők, sem a lakók között nem jellemző az ezirányú végzettség, a nem megfelelő műszaki tervezés és kivitelezés pedig tűzdelmi szempontból is rengeteg problémát okozhat. Társasházkezelőként pedig a korábban taglalt felelősségi kör is rendkívül fontos, megfelelő szakemberek bevonása nélkül gyakorlatilag minden felelősség a közös képviselőn lehet.

A jövőben a témát illetően újabb problémák is várhatók, jelenleg például még nincs kidolgozva az elektromos hajtású közlekedési eszközök (rollerek, biciklik, robogók) társasházi tárolásának kérdésköre, pedig tűzveszélyes és nehezen oltható eszközökről van szó. Összeségében tehát le kell vonni a konklúziót: a tűzbiztonság egy rendkívül összetett kérdéskör, amely sok felelősséget ró a társasházkezelőkre, így még a legkisebb felújításokat is meg kell vizsgálni ilyen szemüveggel is!


Forrás: tht.hu