1 perc elolvasni
07 Sep
07Sep

A fűtési szezon sajnos évről évre követel még áldozatokat és itt nem a hidegre gondolunk. Nagy gondot okoz a szénmonoxid. Ez egy színtelen szagtalan gáz, mely a levegővel jól keveredik és súlyos rosszullétet és halált okoz. 

A szén-monoxid mérgezés tünetei: émelygés, fejfájás, szédülés.

Még a fűtési szezon alatt sem késő átvizsgáltatni a tüzelő- és fűtőberendezéseket, mert a nem használt időszakban meglazulhatnak a tömítések, elmozdulhatnak alkatrészek. Ezek később füstgáz visszaáramlást okozhatnak. A kéményseprőknek feladatuk lenne a készülék visszaáramlásának mérése, de ezt sajnos nem minden esetben teszik meg.

A szén monoxid mérgezés elleni védekezés eszköze a jól kiválasztott szén-monoxid érzékelő. Nagyon sokszor hallani arról, hogy nem megfelelő érzékelőket forgalmaznak.
+++ Az, hogy milyen készülékek a bevizsgált és megfelelő minősítéssel rendelkezők, megtekintheti itt: "pozitív lista"
- - - Ezek pedig azok a készülékek, melyek NEM feletek meg a vizsgálati eredményeknek: "negatív lista"

A szén-monoxid érzékelők rendelkeznek teszt gombbal, mellyel a készülék kipróbálható, fontos az is hogy magyar nyelvű használati utasítással, garanciával  rendelkező készüléket vásároljunk. 

A BM OKF, mint a szén-monoxid-érzékelők piacfelügyeletét ellátó hatóság közzéteszi a megbízható és a vizsgálat során nem biztonságosan működő szén-monoxid-érzékelőkről készített kimutatásokat. A negatív listán szereplő termékek forgalmazását a hatóság megtiltotta a termékek nem megbízható működése miatt. A BM OKF felhívja a lakosság figyelmét arra, hogy semmilyen körülmények között ne vásároljanak a negatív listán szereplő termékek közül, illetve amennyiben korábbról már ilyen érzékelővel rendelkeznek, akkor azokat cseréljék le a pozitív listán található termékek egyikére.

Figyeljük a nyílászáró cserénél a levegő utánpótlás megoldására, a rendszeres készülék ellenőrzésre, a kéményseprés elvégeztetésére (ne csak jöjjön és a papírt írjuk alá, mérjen is, ezért fizetünk).


Forrás: kozoskepviseloforum.blog.hu

Példa szöveg