3 perc elolvasni
04 Sep
04Sep

Tudta, hogy az erkély és a terasz nem ugyanaz? Mi a különbség a garzon- és a stúdiólakás között? Miért nem mondhatjuk minden tetőtéri lakásra, hogy manzárd? És mi az a penthouse? Összegyűjtöttük a leggyakoribb ingatlanos kifejezéseket, melyekkel mindenki találkozott már, de a pontos jelentésükkel csak kevesen vannak tisztában. 

CSOK: a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (röviden CSOK) egy lakáscélú állami támogatás. Igénybe vehető új és használt lakás vagy családi ház vásárlásához, építéshez és felújításhoz. 

Erkély: más néven balkon. Felülről fedett, nyitott tér, amely kilóg az épület homlokzati síkjából, így három nyitott oldala van. (Oldalra legalább félig nyitott.) A felső fedést a következő szint erkélye vagy egyéb határolóelem biztosítja.

Félkész: a szerkezetkész státuszt követő állapot. Félkész ingatlanok esetén általában a festés és a burkolás, illetve a szaniterek és belső nyílászárók kialakítása van hátra.

Félszoba: olyan helyiség, melynek alapterülete 12 négyzetméter alatt van.

Franciaerkély: nem tévesztendő össze a hagyományos erkéllyel – a franciaerkély ugyanis egy korláttal ellátott teraszajtó, erkély nélkül. Általában nem lóg ki az épület homlokzati síkjából, esetleg egy keskeny szegélyre léphetünk ki. Franciaablaknak is nevezhetjük.

Gardróbszoba: elkülönített, önálló légterű helyiség, melyet kifejezetten a ruhák és egyéb tárgyak tárolására alakítanak ki. Gyakran két helyiség között kap helyet, és általában nem lehet belőle továbbhaladni. Multifunkciós szobaként is tekinthetünk rá.

Garzon: kis alapterületű, maximum 40 négyzetméteres, fél- vagy egyszobás lakás. A konyha, WC, fürdőszoba külön van benne, de a nappali, háló és étkező általában egy helyiség.

Hall: nem ugyanaz, mint az előszoba, bár az előszoba sokszor ide vezet. A hall egy olyan ablaktalan közlekedő, ahonnan ajtók nyílnak a többi szobába. Méretétől függően akár étkezővé is alakítható.

Kertkapcsolat: főleg társasházak földszinti lakásaira jellemző, önálló kertrész, melyet kerítés vagy dísznövények választanak el a szomszéd kertjétől. Kertkapcsolat esetén a lakótér közvetlen kapcsolatban van a kerttel, tehát a lakásból tudunk kilépni a saját kertrészünkbe.

Komfortos: minimum 12 négyzetméter alapterületű ingatlan lakószobával, fürdővel, WC-vel és konyhával. A komfortos lakásokban biztosított a melegvízellátás és a közművesítettség, és egyedi fűtéssel rendelkeznek.

Kulcsrakész: azonnal beköltözhető és használható ingatlan. Szerkezetileg és épületgépészeti szempontból kész van, a külső burkolat, a szigetelés és a festés befejezett. A fürdőszoba azonnal használható, a folyó- és melegvíz elérhető, a lakás fűthető.

Loft: egyterű lakássá alakított gyár- vagy raktárépület nagy belmagassággal és meghagyott indusztriális elemekkel. Az első gyárépületeket és raktárokat rászoruló párizsi művészek szállták meg a 19. században, ami akkor még közel sem jelentett egyet a luxussal. Az évtizedek során azonban hatalmas divat lett a jelenségből, és minél nyersebb, iparibb egy loftlakás, annál trendibbnek számít.

Loggia: nyitott tér, mely a hagyományos erkéllyel szemben nem lóg ki az épület homlokzatából, és a homlokzaton belüli térből vesz el helyet. Mivel felülről és mindkét oldalról zárt, könnyen beépíthető.

Manzárd: gyakori tévhit, hogy minden tetőtéri lakás manzárd. Ez viszont csak fordítva van így: minden manzárd a tetőtéren van. A manzárd egy tört síkú nyeregtető alatt beépített lakás, ami kb. 80 fokos dőlésszöggel indul és lapos, kb. 20 százalékos dőlésben végződik. Ezzel a megoldással a tetőtér egésze kihasználható.

Okosotthon: olyan technikai megoldások rendszere, melyekkel a ház vagy lakás különböző funkciói akár távolról is vezérelhetők, automatizálhatók és optimalizálhatók. Okosotthon technológiával irányíthatjuk a hűtő- és fűtőrendszert, a redőnyöket vagy a különböző háztartási gépeket. A vezérlést távirányítóval, okostelefonnal vagy számítógéppel lehet megoldani.

Összkomfortos: minimum 12 négyzetméter alapterületű ingatlan lakószobával, fürdővel, WC-vel és konyhával. Az összkomfortos lakásokban biztosított a melegvízellátás és a közművesítettség, és központi fűtéssel rendelkeznek.

Penthouse: ez az exkluzív lakástípus a latin eredetű penta szóból kapta a nevét, mert minimum az ötödik emeleten kell lennie, és mindig az épület legfelső szintjén van. Tágas, nagy alapterületű, általában panorámás és több égtáj felé nyitott, rendelkezik terasszal vagy erkéllyel.

Stúdiólakás: gyakori tévedés azonosítani a stúdiólakást a garzonnal, de a kettő nem ugyanaz. A stúdiólakás ugyanis egy egylégterű ingatlan, szemben a garzonnal, ahol a fürdő, konyha stb. elkülönített helyiségek. A stúdiólakásban azonban egy helyen van a konyha, a hálószoba és sokszor még a fürdőszoba sincs fallal leválasztva. A másik különbség, hogy a garzonnal ellentétben a stúdiólakás lehet nagyobb alapterületű is.

Szerkezetkész: az az építkezési állapot, melyben az épület szerkezete, alapjai állnak készen. Megvan az alapozás, a fő vázszerkezet, a tető és a külső nyílászárók. A szigetelés, burkolás, vezetékezés, villanyszerelés és a belső nyílászárók elhelyezése következik ezután.

Terasz: olyan külső tér, amely nem az épület homlokzati síkján van, és nem is felfüggesztett, sokszor az épület zárófödémén helyezkedik el. Felülről nem fedi semmi, és legalább három oldalról nyitott. Ha egy társasház lépcsőzetes kialakítású, úgy minden szinten lehetnek teraszok.

Teremgarázs: az új építésű, belvárosi társasházak jellemző garázstípusa. A társasház földszintjén vagy a pinceszinten kialakított garázs, ahol minden lakó fix helyet kap a parkolásra.


Forrás: westfalia.hu