1 perc elolvasni
22 Nov
22Nov

A társasházak esetében a legfontosabb tűzvédelmi szabályokat és azok betartásának fontosságát a Tűzvédelmi Házirend tartalmazza. Rövid összefoglaló az általános szabályokról:

Tárolás

A folyosó, lépcsőház a társasház közös tulajdonú területe, azt nem lehet kisajátítani. Tűzvédelem szempontjából menekülési útvonalnak minősül, ahol bizonyos kivételektől eltekintve tilos a tárolás. Az ennek ellenére ott tárolt anyagok a tűz terjedését is elősegíthetik.

Rácsok

A lakásajtóra szerelt, illetve a folyosószakaszt lezáró vagyonvédelmi rácsok elhelyezésének megvannak a tűzvédelmi kikötései. Például nyitott állapotban nem akadályozhatják a menekülést, nem torlaszolhatják el a tűzvédelmi berendezéseket, illetve azok vezérlőit. A közös képviselőnek is kell kulcsot adni hozzá.

Virágok

A dekorációk és virágok a folyosón elhelyezhetők, ha a menekülési szélességet nem csökkentik a szükséges mérték alá. A növényeket nem lehet asztalra, bútorra, olyan tárgyakra rakni, melyek amúgy sem lehetnének a folyosón, és megfelelő módon rögzíteni kell. A gyakorlati tapasztalat azt mutatja, hogy a lépcsőkarok szélessége és a lépcsőpihenők nagysága az esetek nagy részében nem teszi lehetővé a virágok elhelyezését a lépcsőházban.

Dohányzás

Lakásban nem tiltott, ugyanakkor nem is ajánlott a dohányzás. Az alapszabály az, hogy égő dohányneműt, gyufát és egyéb gyújtóforrást tilos olyan helyre tenni vagy ott eldobni, ahol az tüzet vagy robbanást okozhat. Nagyon sok tragédia okozója az ágyban dohányzás, és számtalan tüzet okoz erkélyen landolt cigarettacsikk is. A folyosón, lépcsőházban mindenképpen meg kell tiltani a dohányzást, ha ott beépített tűzjelző berendezés érzékelői vannak, hiszen a cigarettafüst téves jelzést eredményezhet. A társasházi törvény amúgy úgy rendelkezik, hogy a házirend eltérő rendelkezése hiányában tilos dohányozni a közös tulajdonban lévő zárt légterű épületrészekben, területeken, illetve helyiségekben.

Tűzoltó készülékek

A lakóépületek közös területein csak meghatározott esetekben kötelező a tűzoltó készülék. Ilyen például a kazánház és a liftgépház. A tulajdonosok dönthetnek arról, hogy a lépcsőházban akár minden emeletre is rakjanak tűzoltó készüléket.

Betartandó tűzvédelmi szabályok

Ezen szabályok megismerésére szolgál a Tűzvédelmi Házirend, amit a háromnál több építményszinttel rendelkező és tíznél több lakó- és üdülőegységet magában foglaló épületek esetén kötelező elkészíteni. Ebben egyedileg a házra vonatkozóan össze vannak gyűjtve a tűzvédelmi előírások, a tűzvédelmi eszközök, berendezések működése, illetve a teendők tűz esetén. A dokumentum elkészítését érdemes tűzvédelmi szakemberre bízni.