2 perc elolvasni
03 May
03May

A hétvégén megjelent, már hatályba lépett szabályozással nem mennek sokra a társasházak, mert számos részletkérdés még szabályozatlan. A személyes megjelenés helyett elektronikus hírközlő eszközök igénybevételével történő közgyűlési szavazás valódi lehetőség, de a május 31-ig kötelezően megtartandó éves közgyűlések egy része már lezajlott, ami még hátravan, ott sem lesz már idő előkészíteni a szervezeti és működési szabályzat módosítását, ami viszont a bevezethetőség alapfeltétele. A TTOE (Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesülete) a THT kérdésére kifejtette az álláspontját a rendelettel kapcsolatban. 

A 146/2023. (IV. 27.) számú kormányrendeletben, amely a veszélyhelyzet idejére határoz meg egyes szervezetek működésére vonatkozóan is speciális szabályokat, önálló pont a társasházak működése.

E szerint a rendelet szerint a társasházi közgyűléseken személyes megjelenés helyett elektronikus hírközlő eszközök igénybevételével a szervezeti és működési szabályzatban meghatározott módon gyakorolhatják jogaikat, azaz szavazhatnak. A hétvégén megjelent, már hatályba lépett szabályozás rendkívül fontos kérdést érint, a döntéshozatal korszerűsítését. Másrészt most gyakorlatilag sajnos nem mennek vele sokra a társasházak, mert számos részletkérdés még szabályozatlan.
A személyes megjelenés helyett elektronikus hírközlő eszközök igénybevételével történő közgyűlési szavazás valódi lehetőség, de a május 31-ig kötelezően megtartandó éves közgyűlések egy része már lezajlott, ami még hátravan, ott sem lesz már idő előkészíteni a szervezeti és működési szabályzat módosítását, ami viszont a bevezethetőség alapfeltétele. Továbbá nem tudni, milyen módon és formában lehet a technikai feltételeket és a jogszabálynak való megfelelést egyszerre biztosítani, azt sem hogyan lehet hitelt érdemlően azonosítani az új módon szavazókat, és mindenekelőtt, hogy mi számít a jogszabály szerint elektronikus útnak: a telefon, az sms, az email, vagy a videó hívás, az online közgyűlés vagy ezek kombinációja is? Elengedhetetlen a pénzügyi források biztosítása is az egész folyamat megvalósíthatóságához.

A veszélyhelyzethez, vagyis a következő hat hónaphoz kapcsolódik a módosítás, így jelenleg kérdéses a további érvényesség és alkalmazhatóság. Mindez együtt már nem biztos, hogy elegendő motiváció a költséges és időigényes felkészülésre, pedig a társasházi döntéseket szükséges hatékonyabbá, gyorsabbá és szélesebb körűvé tenni mielőbb.

A társasházi döntési folyamatok hatékonyabb menedzselése érdekében a jogszabály tehát lehetőséget teremt. A lehetőség realizáláséhoz azonban a társasházaknak új SzMSz-t kell alkotniuk, illetve módosítaniuk, amire a május 31-ig tartó közgyűlési időszakban már nincs idő. Az idei májusi, még hátralévő közgyűléseken az egész folyamatra vonatkozó szándék, érdekeltség, ill. a szükséges erőforrások hozzárendelése és egyúttal az SzMSz módosításának előkészítési szándéka szerepelhet a társasházi közgyűlések napirendjén. A további teendők akkor kerülnek előtérbe, ha a veszélyhelyzet elmúltával is érvényben marad majd - a jelenleg sajnos nem realizálható - jogszabályi lehetőség.


Forrás: tht.hu