1 perc elolvasni
06 Jun
06Jun

A társasházak villanyszámláján megjelenő jelentős plusz költségek kialakulásának több oka is lehet. Érdemes megvizsgálni a lehetőségeket, hogy miként tudunk takarékoskodni például a világításon. 

A legsűrűbben előforduló hiba az, hogy a kiégett fényforrásokat a legolcsóbb hagyományos 60 W- os izzókra cserélik. Helyettük inkább 9 W-os LED „izzókat" használjunk. Ezek fényerőben egyformák, és ha színhőmérsékletben meleg színt választunk, akkor észre sem lehet venni a különbséget, - de a villanyszámlán már 85% -os a megtakarítás.

Fontos a megfelelő beállítások pl. az időzítő kapcsolókon. Még most is találkozunk olyan házzal, ahol egész éjjel ki van világítva a kapualj, vagy az egész ház. Az időzítő kapcsolókon be lehet állítani azt, hogy pl. este 11-ig világítson a lámpa. Ezzel kb. hét óra energiafogyasztást tudunk megspórolni naponta. Általában ezeken a helyeken fel lehet kapcsolni nyomókapcsolóval is ugyanezeket a világításokat. Tehát nem kell sötétben botorkálni ez idő alatt.

Az alkonykapcsolók esetében is az a probléma, hogy egész éjjel világítanak a lámpák. Ezt is ki válthatjuk asztronómiai időkapcsolóra, amin szintén egyszerűen állíthatunk be -ki kapcsolási időtartományokat. Ezek az időkapcsolók tudják követni időben a napkeltét és a napnyugtát.

Egy kis átalakítással a LED világítást előnyeit lehet még fokozni például azzal, hogy jó minőségű mozgásérzékelőkkel, illetve jelenlét érzékelőkkel összekötve egészítjük ki a LED lámpákat. Így a folyosókon, lépcsőházban, illetve a LIFT előtt csak akkor kapcsol be világítás, mikor ott mozgás van. Ezzel a módszerrel radikálisan csökkenthetjük a felhasznált villamosenergiát.

A parkolókban, garázsokban még mindig nagy arányban lehet találkozni hagyományos fénycsöves világító testekkel, armatúrákkal.

A 36 W-os fénycsövet 18W-os LED csőre tudjuk cserélni. Fényerőben a változást észre sem lehet venni, csak a lux mérőnk tudja kimutatni az eltérést. Azt itt is elmondhatjuk, hogy jelentősen, 50%-kal csökken az energiafelhasználás. A fénycső csere után még mindig tudjuk költség hatékonyabbá tenni a garázs világítást, a mozgásérzékelőket jelenlét érzékelőkre cserélve. Ezek a készülékek tudnak különbséget tenni egy áthaladó mozgás és egy folyamatos ott tartózkodás során történő kisebb mozgások között, így az időzítés okosan változik.


Forrás: tht.hu