2 perc elolvasni
25 Feb
25Feb

Más országokhoz hasonlóan Magyarországon is a lakóingatlanokhoz köthető az üvegházhatású gázkibocsátás jelentős része, és az otthonok energiahatékonysága is alacsony. Ezen is segíthet némileg az OTP Business Társasházi Pályázata, amelyben összesen 15 millió forint vissza nem térítendő forrásra pályázhatnak a lakóközösségek. A társasházak és lakásszövetkezetek lakói a „Zöldebb lakókörnyezet" és a „Fenntarthatóbb otthonok" kategóriákban nyújthatják be a pályázatokat május 15-ig. 

2020-ban európai szinten a lakóingatlanokhoz kapcsolódott az üvegházhatású gázkibocsátás jelentős része - derült ki az EUROSTAT legfrissebb statisztikájából. Ugyanebből az adatsorból az is kiolvasható, hogy hazánkban a háztartások voltak a legfőbb forrásai az üvegházhatású gázoknak, ami összefüggésben állhat azzal, hogy a hazai lakóingatlan állomány energiahatékonysága továbbra is alacsony. A Magyar Nemzeti Bank adatai alapján a 2016 óta (új és használt lakásokra is) kiadott energetikai tanúsítványok alig negyede kapott korszerű vagy annál jobb besorolást.

Az energetikai célok eléréséhez és a zöldebb lakókörnyezet kialakításához adhat 2022-ben is támogatást és segítséget az OTP Business. Az idén 14. alkalommal kiírt Társasházi Pályázat keretében ugyanis 20 lakóközösség juthat összesen 15 millió forint vissza nem térítendő támogatáshoz. Ebben az évben is két kategóriában várja a lakóközösségek pályázatait a hitelintézet, a „Zöldebb lakókörnyezet" kategória keretében elsősorban a társasházak szabadtéri területeinek megújításával pályázhatnak az érdeklődők, míg a „Fenntarthatóbb otthonok" kategóriában az ingatlanok közösen használt helyiségeinek energiahatékonyságát célzó beruházásokkal.

„2021-ben rekordszámú - több mint 1300 - jelentkezés érkezett, ami megerősített bennünket abban, hogy a Társasházi pályázattal jó úton járunk. Ezért magától értetődő volt, hogy 2022-ben is támogassuk a lakóközösségeket a terveik megvalósításában, ugyanakkor az idei évben még nagyobb szerepet kapnak a zöld célok a pályázati kiírásban. Ezzel reményeink szerint hozzájárulhatunk egy élhetőbb lakókörnyezet kiépüléséhez és a környezeti értékeink megóvásához is. Emellett létrehoztunk egy különdíjat azzal a céllal, hogy az egyik pályázót ne csak anyagilag támogathassuk, hanem kollégáimmal mi magunk is részt vehessünk társasháza környezetének szebbé tételében" - mondta Dancsné Engler Bernadett, az OTP Bank Mikro- és Kisvállalkozási területének vezetője.

A vissza nem térítendő támogatásra egyszerűen és gyorsan, online pályázhatnak az érdeklődők. Fontos kiemelni, hogy nem csak közös képviselők nyújthatnak be pályázatot, hanem bárki a társasházi lakóközösségből. A pályázati időszak 2022. május 15-én zárul. Mindkét meghirdetett kategóriában 10-10 helyezettet választ ki a zsűri. A nyertes pályázatok megvalósítását összesen 15 millió forinttal támogatja, valamint a nyertes pályázatok benyújtóit 100.000 forint értékű ajándékutalvánnyal is díjazza a hitelintézet. Emellett az első 500 beérkező pályázat benyújtója Társasházi Háztartás szaklap előfizetést kap.

Díjazás mindkét kategóriában:

● I. helyezés: 1 200 000 Ft
● II. helyezés: 1 100 000 Ft
● III. helyezés: 1 000 000 Ft
● IV. helyezés: 900 000 Ft
● V. helyezés: 800 000 Ft
● VI. helyezés: 700 000 Ft
● VII. helyezés: 600 000 Ft
● VIII. helyezés: 500 000 Ft
● IX. helyezés: 400 000 Ft
● X. helyezés: 300 000 Ft


Forrás: tht.hu