2 perc elolvasni
20 Sep
20Sep

Ingatlanunkkal kapcsolatban ellenőrizzünk néhány dolgot, hogy magabiztosan vágjunk neki az év hűvösebb felének.

Ellenőrizze az ajtókat és ablakokat!

Még azelőtt érdemes megvizsgálni a nyílászárókat, mielőtt túlságosan lehűl a levegő! Ennek nemcsak kényelmi funkciója van, de súlyos forintokat spórolhat meg a fűtésszámlánkon. Gyors megoldás lehet egy huzatfogó (akár öntapadós az ablakra, akár egy varrott megoldás), de a szelelés problémáját a leghatékonyabban szakember segítségével lehet orvosolni.

Legyen biztonságos a fűtés!

Legyen működőképes a szénmonoxid-riasztó, ha kell cseréljünk benne elemet még azelőtt, hogy beindulna a fűtési szezon! Érdemes már az ősz elején beiktatni egy próbafűtést, hiszen ha fény derül bármilyen komolyabb anyagi vonzattal bíró problémára, akkor még mindig olcsóbb és kényelmesebb két hónap alatt rendbehozatni, mint akkor, amikor kint már tombolnak a mínuszok.

Tartsa kondiban a párásítót és a légkondit!

Legyen tiszta a párásító, ellenőrizze a szűrők állapotát, és egy alapos tisztítással bizonyosodjon meg róla, hogy nem a bacikat keringteti a lakásban! A párásító egyébként eleve hasznos ősszel és télen, amikor kint hűvös a levegő: a lakás és a szervezete is hálás lesz érte. A légkondícionáló tisztítása pedig azért lehet jó húzás, mert hosszú ideig felé sem fog nézni: a tisztítás ősszel olcsóbb, mint tavasszal, amikor mindenki megrohamozza a klímaszerelőket.

Készüljön fel arra is, ha elmegy az áram!

Ősszel és télen gyakoribbak az áramkimaradások: a kábelek és elosztók beázhatnak, és a hőmérséklet-ingadozással szemben is sérülékenyebbek, illetve ahogy rövidülnek a nappalok, úgy használunk egyre több villamos energiát, a hálózat alkatrészei pedig meghibásodhatnak! Legyen otthon zseblámpa (feltöltött elemekkel) és gyertya!

Szedje rendbe a ház közvetlen környezetét! 
Ez a rész elsősorban azoknak szól, akiknek van kertjük vagy nyaralójuk.

  • Érdemes gondoskodni arról, hogy a kerti füvet ne tegye tönkre az ősz és a tél. Ebben, ha elakad, egy kertész tud igazán hasznos és egyéni igényekre szabott tanácsokat adni. Az biztos, hogy egy fűnyírással hibázni nem lehet, ugyanígy ha sövényünk van, azt is érdemes még az ősszel, idén utoljára formára vágni.
  • Ha a kertben fák is vannak, érdemes metszeni, levágni a hosszabb ágakat, főleg azokat, amelyek egy vihar következtében kárt tehetnek a tetőben vagy egy közeli vezetékben.
  • Amennyiben vannak kerti bútorai, vagy rendszeresen a kertben használt tárgyai, pakolja el, vagy takarja le azokat, különben a csapadékos és hideg időjárás megrongálhatja azokat!
  • Ha nincs kertje, de van erkélye, gondoskodjon azokról a növényekről, amelyeket az év melegebb szakában ott tárol!
  • Készüljön fel a lombhullásra: gyűjtse a leveleket szelektíven, külön a kerti zöldhulladékok számára gyártott zsákokban! Ezeket a zsákokat hetente egyszer ingyenesen elszállítják (FKF kerti zöldhulladék gyűjtés)

A csatorna legyen tiszta!

Biztosítsuk, hogy az esővíz minden csatornán szabadon átfolyhasson! Az ősz során és a tél elején akár többször is nézze meg, hogy nem dugították-e el lehullott falevelek a vízelvezetőket, hiszen ez sokkal komolyabb bajokat is eredményezhet.

Korszerűsítse otthona biztonságát!

Legnagyobb tudatosságunk és elővigyázatosságunk sem képes annyira megóvni ingatlanunk és a benne vagy körülötte tárolt értéktárgyaink állapotát, mint egy lakásbiztosítás. Ha rendelkezünk lakásbiztosítással, de azt már évekkel korábban kötöttük, azóta pedig jelentősebb felújítást, korszerűsítést hajtottunk végre az ingatlanon, vagy bővült a használati és értéktárgyak köre, kalkuláljuk újra biztosításunkat annak érdekében, hogy védve legyünk a váratlan helyzetekkel szemben! 


Forrás: allianz.hu