2 perc elolvasni

Számos társasházkezelő illetve közösképviselő találkozik napi szinten azzal a problémával, hogy a lakók egy része, vagy többsége nem tulajdonos, hanem bérlő, esetleg külföldön él, ezért a döntéshozatal vagy a tájékoztatás kihívást jelent, a közgyűléseken pedig személyes részvétel helyett meghatalmazások útján szavaznak az érintettek. A vágtató lakásárakat látva joggal lehet az az érzésünk, hogy egyre több a bérlő, és egyre kevesebb a tulajdonos lakó. A következő, friss nemzetközi adatok segítenek a tisztánlátásban: Valóban csökken a tulajdonosok aránya? Európai viszonylatban mennyire elterjedt a bérleti konstrukció lakóingatlanok esetén?

2 perc elolvasni

Más országokhoz hasonlóan Magyarországon is a lakóingatlanokhoz köthető az üvegházhatású gázkibocsátás jelentős része, és az otthonok energiahatékonysága is alacsony. Ezen is segíthet némileg az OTP Business Társasházi Pályázata, amelyben összesen 15 millió forint vissza nem térítendő forrásra pályázhatnak a lakóközösségek. A társasházak és lakásszövetkezetek lakói a „Zöldebb lakókörnyezet" és a „Fenntarthatóbb otthonok" kategóriákban nyújthatják be a pályázatokat május 15-ig.

2 perc elolvasni

Leszakadó erkélyek, kikötött gáz, lakástüzek: a magyarországi társasházak közel fele felújításra szorul és a finanszírozási lehetőségek hiánya, az építőanyag-árak drasztikus emelkedése, a szakemberhiány és a tulajdonosi konszenzus hiánya miatt a legtöbb esetben nem tudnak lépni a társasházkezelők.

1 perc elolvasni

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Budapest 20. kerületében önkéntes adatszolgáltatáson alapuló lakossági adatfelvételeket hajt végre, a korábbi évek gyakorlata szerint.

2 perc elolvasni

Január 31-ig lehetett ötletet beadni a Fővárosi Önkormányzat idén másodjára megrendezett közösségi költségvetésébe. Több mint 600 ötletet küldtek be a budapestiek, hogy mit valósítson meg a főváros az egymilliárd forintos keretből.

1 perc elolvasni

Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzatának Kábítószerügyi Egyeztető Fóruma (KEF) rajzpályázatot hirdet pesterzsébeti általános iskolába járó 12-16 éves kor közötti diákok részére. A pályázat célja, hogy a fiatalok figyelmét felhívják a kábítószerfogyasztás veszélyeire. Hangsúlyt szeretnének fektetni a „tiszta” szórakozás, időtöltés értékére.

2 perc elolvasni

A Budapest Fejlesztési Központ a Ráckevei (Soroksári)-Duna revitalizációjának előkészítését konzorciumban valósítja meg az Országos Vízügyi Főigazgatósággal. A Ráckevei (Soroksári)-Duna (RSD) egy páratlan vízi ökoszisztéma, az itt található egyedi úszólápokkal, illetve élővilággal együtt. A cél ennek védelme és megőrzése, éppen ezért minden, a folyószakaszt érintő környezetvédelmi beavatkozást hosszú tervezési, vizsgálati munka előz meg.

3 perc elolvasni

Közös kampányt indított a Fővárosi Önkormányzat, a Budapesti Közművek, a Levegő Munkacsoport és a Humusz Szövetség. A háztartási hulladék égetése szigorúan tilos Magyarországon, ennek ellenére általánosan elterjedt jelenség, hogy műanyag palackok, csomagolóanyagok, PVC-padló darabjai, bútorlap vagy éppen textil és vegyes összetételű hulladék kerül a tűzre.

1 perc elolvasni

Január végén 127 Km/h értékkel megdőlt a napi szélsebességi rekord Budapesten, de az egész országban tombolt a vihar. A Kossuth Rádió Napközben című műsorában társasházi szempontból vizsgálták a következményeket.

3 perc elolvasni

Új korszak kezdődik a közösségi közlekedésben a digitalizációnak köszönhetően. Elbúcsúzunk a sokak által ismert FUTÁR applikációtól, hogy átvegye helyét a BudapestGO. Az új alkalmazás már nem csupán utazástervező. Sokkal több annál. Az applikációban integráltan, egy helyen lehet a jövőben útvonalat tervezni, jegyet vagy bérletet vásárolni, illetve tájékozódni az aktuális forgalmi helyzetről. Tervek szerint a közeljövőben megjelennek az applikációban olyan további funkciók is, amelyek a Budapest különböző kerületeiben élők számára lehetnek különösen hasznosak.

1 perc elolvasni

Az elmúlt két évben a járvány és az azzal kapcsolatos vészhelyzeti rendelkezések alaposan megnehezítették a társasházi közgyűlések megtartását, ezért nem csoda, hogy idén sok helyen parázs hangulatban zajlanak ezek az események. Ezt tükrözték a Kossuth Rádió Napközben című műsorához érkezett kérdések is, melyek megválaszolására a terjes adásidő is kevés volt.

1 perc elolvasni

2022. április 3-án 6.00 órától 19.00 óráig tartják az Országgyűlési Képviselők Választását és az Országos Népszavazást.